Gode mannen krympte förmögenhet – får rätt

Den gode mannen utsågs att förvalta den 82-årige mannens aktieinnehav – Ericssonaktier och aktiefonder för flera miljoner kronor. 1999 var värdet uppe i 15,6 miljoner kronor. När mannen dog var aktierna bara värda 2,6 miljoner kronor. Men efter en dom i hovrätten slipper kommunen betala skadestånd.

Under strecket
Publicerad
Annons

Dödsboet, den juridiska person som förvaltar en avlidens kvarlåtenskap, menade att den gode mannen struntat i att utöva tillsyn och att han borde ha sett till att riskerna spridits, rapporterar Pointlex. Den gode mannen gjorde inte detta trots att anhöriga till aktieägaren uppmanade till det, enligt dödsboet. Tillsynen och kontrollen ska vara så omfattande, betonade dödsboet, som motiveras av omständigheterna. Med tanke på den stora förmögenheten borde denna kontroll ha varit särskilt omfattande.

Man krävde knappt elva miljoner kronor i tingsrätten, som också gav dödsboet rätt. Den gode mannen borde ha förvaltat aktiekorgen bättre och spridit riskerna. Tingsrätten pekade bland annat på att lagen kräver att den gode mannen överväger om det är till huvudmannens fördel att eventuella värdepapper behålls.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons