X
Annons
X
Krönika

Johan Franco Cereceda: Godaste vinerna till kräftskivan

Kan vin vara godare än öl till sensommarens kräftskiva? Ja, enligt vinexpert Johan Franco Cereceda. Men tänk på det här.

Vinexperten tipsar om bästa vinet till kräftorna.
Vinexperten tipsar om bästa vinet till kräftorna. Foto: Hasse Holmberg/TT

Vissa viner fungerar betydligt bättre till kräftorna än exempelvis en ljus lager.

FRÅGA: Snart är det dags för kräftor, som jag för övrigt älskar. Men jag dricker inte öl, däremot gärna snaps. Vad tycker du man kan dricka för vin till kräftorna?
// Claes

SVAR: Jag förstår dig Claes, du utmanar samtidigt hela den gastronomiska visionen kring en kräftskiva. Men det har blivit betydligt vanligare att dricka vin till kräftor och jag tycker uppriktigt att vissa viner fungerar betydligt bättre till kräftorna än exempelvis en ljus lager.

Annons
X

Det bästa är att prova att servera en mycket sval, mineralstinn riesling med liten sötma som fångar upp kräftornas sälta och sötma. Ett klassiskt knep som i kulinariska sammanhang kallas brygga. Mineraliteten gifter sig med sältan och sötman i vinet får sötman i kräftorna att dämpas en smula vilket gör att det smakar liter fräschare, lite mer sommar helt enkelt.

Prova gärna följande:

Biecher Riesling Réserve 2016, 89 kr, nr 2198

Fin balans med både äpple, päron, citrus och fruktsöt ton av honungsmelon.

Foto: Systembolaget

Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016, 119 kr, nr 78331

Blommig, aromatisk, mycket frisk med mineral ton och apelsinfrukt.

Foto: Systembolaget

Kung Fu Girl Riesling 2016, 129 kr, nr 2690

Liten sötma, inslag av både mogna päron, lime och tropiska frukter.

Foto: Systembolaget

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X

Vinexperten tipsar om bästa vinet till kräftorna.

Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 4
Foto: Systembolaget Bild 2 av 4
Foto: Systembolaget Bild 3 av 4
Foto: Systembolaget Bild 4 av 4
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X