Annons

Goda viner på egen hand

Idag tittar vi närmare på några viner som kan vara bra att ha till hands. På sommaren när det bjuds på lata stunder är det trevligt med ett gott sippvin.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

DRINKVÄNLIGT

Jag sippar gärna på Dr L Riesling från Tyskland eller ännu hellre Kloster Eberbach Riesling Kabinet, också från Tyskland. Vill du unna dig en riktig fullpoängare så rekommenderar jag gärna Josmeyer Les Pierrets. Kostar en slant, men är så gott. Doften blandar sval mogen sötaktig aprikosighet med fräsch grapeig syrlighet. Och i smaken finns verkligen den där perfekta balansen mellan härlig sötma och syra.

Många tycker att rosé bara är ett sippvin för sommaren, men då har man inte provat allt. Vissa roséer har alldeles för mycket syra och blir för friska i sig själva. Andra har lite strävhet som mår bäst till mat. Men många roséer är lagom lättsamma, bjuder på solmogen sötbärighet och blir goda sippviner.

I sommar ser jag till att ha några flaskor Negroamaro Rosé eller Portico Rosé kalla i källaren. Akta er dock för de alltför sötsliskiga rosévarianterna. Jodå, det finns en hel del sådana godisbomber. De är varken goda till mat eller i sig själva, tycker jag.

När det gäller vita torra viner finns mycket att välja på. Se bara upp för alltför syrliga och alltför fatlagrade viner. Men om du råkar välja fel och vinet känns alldeles för syrligt, så behöver inte kvällen vara förstörd. Det går lätt att fixa till genom att raskt plocka fram lite salta nötter, eller något annat salt.

När det gäller röda viner är strävheten den största faran. Alltför sträva viner är sällan goda i sig själva. Ett litet generalknep, även om det är lätt förenklat, är att kolla efter viner under Systembolagets rubrik Fruktiga & smakrika. Här är chansen större att hitta drinkvänliga viner än under rubrikerna Strama & nyanserade och Kryddiga & mustiga. Testa gärna Cafê Culture Pinotage – det kan man verkligen sippa på en härlig sommarkväll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons