X
Annons
X

Tips på goda tillbehör till kräftskivan

RECEPT Det räcker inte med kräftor till kräftskivan. Duka med goda tillbehör för en lyckad fest. SvD Vin & Mat har letat i arkiven efter några favoriter.

Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1

Del 1 av 5

Fortsätt läsa…
undefined
Foto: Jurek Holzer

Blåbärstårta

Om man täcker tårtan med gelé kan man göra den helt färdig en dag i förväg.

10–12 bitar

Mördeg

3 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1/2 krm salt

100 g kylskåpskallt smör

1 ägg

**Fyllning
**
150 g mandelmassa

150 g rumstempererat smör

1 ägg

1 msk mjöl

1/2 tsk bakpulver

Till servering

2 gelatinblad

1/2 dl röd saft

1 dl vatten

2 dl blåbärs- eller drottningsylt

3 dl grädde

Blåbär till dekoration

  1. Kör alla ingredienser till degen, utom ägget, till en smulig massa i matberedare. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen 30 minuter.
  2. Riv mandelmassan grovt och rör samman med smöret. Rör i ägget och blanda sist ner mjölet blandat med bakpulver.
  3. Kavla ut degen och klä en låg veckad pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ i frysen i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Bred ut mandelsmeten i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 15–20 minuter. Låt kallna.
  6. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda saft och vatten i en liten kastrull. Lägg i gelatinbladen och värm tills de har löst sig. Låt stelna i kylskåpet tills det blir lite trögflytande.
  7. Bred ut sylten i mördegsskalet. Vispa grädden och bred på. Garnera med färska bär. Skeda över gelé. Ställ in i kylskåpet och låt stelna.

**Recept **Ingrid Eriksson

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1

Del 2 av 5

undefined
Foto: Jurek Holzer

Ny lag till kräftorna

1 kg färska eller djupfrysta kräftor

2 1/2 liter vatten

5 dl öl

1 gul lök i klyftor

1 dl salt

1 msk socker

1 stor bunt dillkronor

  1. Om kräftorna är frysta, tina så snabbt som möjligt.
  2. Lägg alla ingredienser till den nya lagen i en kastrull. Koka upp och sjud ca 10 minuter. Plocka upp dillkronorna och sila lagen. Låt dillkronor och lag svalna var för sig.
  3. Varva kräftor och dillkronor och häll över lagen. Täck över och låt stå i kylskåpet 1 dygn.

**Recept **Ingrid Eriksson

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Del 3 av 5

undefined
Foto: Malin Hoelstad

Minipizzor med chèvre och persika

Ett riktigt lyxigt drinktilltugg som man även kan äta helt avsvalnat.

Ca 30 pizzor

25 g jäst

2 1/2 dl vatten, 37 grader

7 dl vetemjöl special

1 tsk salt

3 väl mogna persikor

200 g chèvre

2 msk flytande honung

2 msk hackade pistaschmandlar

1 msk hackad färsk rosmarin

  1. Lös jästen i vattnet och blanda i mjölet, lite i taget men spara lite till utbakning, samt salt. Arbeta degen kraftigt i maskin, cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Skär under tiden persikorna i centimetertjocka klyftor. Dela osten i tunna skivor.
  3. Knåda degen lätt och kavla ut den till en platta. Ta ut rundlar med hjälp av ett kakmått eller glas, ca 4 cm i diameter.
  4. Lägg rundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt och fördela osten över. Lägg på persikorna och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
  5. Droppa över honung och strö över pistaschmandel och rosmarin.

Recept Liselotte Forslin

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

    Del 4 av 5

    undefined
    Foto: Malin Hoelstad

    Körsbärstomater och gröna bönor i vinägrett med mozzarella

    Ett fräscht buffétillbehör som lyser upp på matbordet. Tillagas strax före servering.

    8–10 portioner

    300 g färska gröna bönor

    500 g körsbärstomater (gärna kvist-)

    1 rödlök

    2 förpackningar minimozarella

    Vinägrett

    1/2 dl olivolja

    1 tsk fransk grovkornig senap

    1/2 msk rödvinsvinäger

    Flingsalt och nymalen svartpeppar

    1. Koka bönorna 5 minuter i saltat vatten. Häll av i ett durkslag och spola med kallt vatten.
    2. Halvera tomaterna och skiva rödlöken tunt. Vispa ihop vinägretten.
    3. Blanda bönor, tomater, rödlök och mozzarella i en skål och skeda över vinägretten. Smaka av med salt och peppar.

    **Recept **Liselotte Forslin

    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

    Del 5 av 5

    undefined
    Foto: Malin Hoelstad

    Morotsfocaccia

    Jättegod och enkel att göra. Extra smör eller olja till serveringen behövs inte.

    Ca 28 bitar

    2 stora morötter

    25 g jäst

    3 dl vatten, 37 grader

    1/2 dl olivolja

    1 msk honung eller strösocker

    1 msk flingsalt

    6-6 1/2 dl manitobamjöl eller ca 7 dl vetemjöl special

    Olivolja

    1/2 silverlök eller gul lök

    1 liten kruka rosmarin

    2 tsk flingsalt

    1. Riv en av morötterna grovt. Lös jästen i vattnet i en degblandare. Tillsätt olja, honung eller socker och salt.
    2. Arbeta in hälften av mjölet och tillsätt morotsrivet. Arbeta in resten av mjölet lite i taget till en smidig, ganska lös deg. Arbeta degen i 5-10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225 grader. Olja in en plåt och vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Vik ihop degen lätt ett par gånger så att den håller ihop. Lägg över på plåten och tryck ut degen över hela plåten med handflatan. Lägg på en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
    4. Ta bort handduken och tryck ner fingrarna i degen med jämna mellanrum. Droppa över lite olja. Hyvla moroten som är kvar med en osthyvel och fördela strimlorna över degen. Skiva löken tunt, gärna på mandolin, och lägg på. Repa rosmarin och strö över samt flingsalt.
    5. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna på ett galler. Skär brödet i fyrkantiga bitar.

    **Recept **Elisabeth Johansson

    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X