Goda tider hotar miljömål

Företagens produktion ökade under 2010 och därmed även bolagens miljöförstöring. Koldioxidutsläppen är för många bolag nu uppe på samma nivåer som före finans­krisen 2008. Det gör att bolag som Alfa Laval och SKF har svårt att nå de interna miljömålen för koldioxid­utsläpp.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Under 2008 var miljöfrågor högt upp på dagordningen för de större bolagen. I och med finanskrisen minskade konsumtionen, vilket ledde till lägre produktionstakt och därmed även mindre utsläpp. När hjulen började snurra i allt högre takt under 2010 ökade företagens energiförbrukning, vilket gav högre koldioxidutsläpp. Flera av bolagen som ingår i SvD Näringslivs granskning är nu uppe på nästan samma nivåer som före krisen 2008.

När det gäller bolagens interna mål finns det olika modeller. Vissa bolag har mål som är relaterade till hur mycket som produceras, andra har mål som bara tar sikte på hur mycket växthusgaser som produktionen ger upphov till. Ett sådant bolag är Alfa Laval. Mellan åren 2007 och 2011 ska utsläppen minskas med 15 procent. Men målet är långt ifrån uppnått.

Annons
Annons
Annons