Annons

Johan Franco Cereceda:Goda och prisvärda viner till torskrygg

Margareta söker ett prisvärt vin till torskrygg med pressad potatis. Här ger vinexpert Johan Franco Cereceda sina bästa rekommendationer.

Under strecket
Publicerad
Vitt vin och rosé gifter sig fint till fisk.
Vitt vin och rosé gifter sig fint till fisk. Foto: JESSICA GOW / TT

Nu vet jag inte hur du tillagar fisken, men om du smörsteker den behöver du ett vin med lite fatton, lite fylligare som matchar rätten.

FRÅGA: Vi ska ha en middag med torskrygg och en sås med noilly prat (vermouth) och gräslök. Till detta serveras pressad potatis. Vilket vin kan passa till denna anrättning? Pris cirka 70–80 kr.
Hälsningar Margareta

SVAR: Hej Margareta, vilken spännande rätt med såsen framför allt.
Nu vet jag inte hur du tillagar fisken, men om du smörsteker den behöver du ett vin med lite fatton, lite fylligare som matchar rätten. Kokar du torsken är det liten annan sak, då är det ett mer delikat vin som gäller, helst utan fatton och med mer fräschör.

Annons

Jag anar att den pressade potatisen inte kryddas kraftigt, typ med tryffel eller annat, vilket innebär att den kompletterar mer än ger ytterligare smakdimension till rätten. Detsamma gäller gräslöken som kanske mer fräschar upp smakerna. Med andra ord är det tillagningen och den lätt bittra och spännande tonen i såsen som bör matchas. Mer om mat och vin i kombination finns att läsa här.

Hoppas du hittar en favorit och smaklig måltid!

Jag föreslår fyra följande viner:

Foto: Systembolaget

Dimension Chardonnay 2018 (79 kr, artnr 5006) som med sin fatiga, fylliga ton fungerar mycket väl till fisk som smörsteks. Är också tillräckligt kraftig för att matcha såsen. Ett vin med fin fruktton och fräschör.

Foto: Systembolaget

Ruppertsberger Imperial Cuvée Organic 2017 (79 kr artnr 2801) har en rejäl frisk ton, massor av skön syra och en liten balanserande sötma som fungerar mycket väl till en kokt fisk med friska inslag och som ger såsen en fin balans med sin lilla sötma.

Foto: Systembolaget

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2017 (85 kr, artnr 2275) är visserligen lite dyrare men här behöver du inte fundera så mycket på hur du tillagar fisken, vinet är galet gott ändå och matchar egentligen oavsett tillagning med sin friska ton och smakrika karaktär.

Foto: Systembolaget

La Galope Rosé 2016 (79 kr, artnr 2258) är kanske ett vågat val men rosé fungerar utmärkt till fisk och om det finns en gnutta sötaktiga toner i anrättningen är det spännande att matcha det med en rödbärig ton. En snackis redan från start.

Annons
Annons

Vitt vin och rosé gifter sig fint till fisk.

Foto: JESSICA GOW / TT Bild 1 av 5
Foto: Systembolaget Bild 2 av 5
Foto: Systembolaget Bild 3 av 5
Foto: Systembolaget Bild 4 av 5
Foto: Systembolaget Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons