Goda kombinationer – och guilty pleasures

Av alla ord som skrivs om vin i glädjande syfte ägnas frapperande få åt dess vrickade lilla medresenär. Ruset. Kontroversiellt så det förslår. Men frågan är – dricker vi vin enbart för de djupa aromernas skull eller finns där även en tjusning av vindrickandets direkt fysiska följd?

Hur jag tänker kring detta kan du läsa om här nedan, i vinkrönikan som nog trodde att den aldrig skulle bli skriven. Guilty pleasures bjuder också Måns Herngren på. Här snackar vi gåslever till frukost, ostbågar matchat med GT och salta citroner.

Med önskan om en riktigt god helg!

Under strecket
Publicerad
Annons

Fylligt, friskt och förföriskt

River Delta Chardonnay, Nya Zeeland

Det började på den lokala puben där tre vänner diskuterade var de kunde odla de bästa pinot noir- och chardonnaydruvorna. När de senare hittade de perfekta platserna hemma i Marlborough var saken klar – och det är härifrån River Delta kommer. Frukten skördas varsamt och ligger nästan ett år på franska ekfat innan vinet filtreras och buteljeras av vinmakaren Heather Stewart. Doften förför med kanderade citrusfrukter, apelsinblom och brynt smör. Smaken är fyllig och frisk med toner av gula äpplen, vit persika, vaniljstång och rostade nötter. Bland de perfekta smakmatchningarna finns rätter med fisk och fläskfilé.

Pris: 109 kr
Artnr: 50611, Flaska: 750 ml flaska, Alkoholhalt: 12,5 %

River Delta Chardonnay, 2019 | Systembolagetsystembolaget.se
Annons
Annons

Laxgryta med pasta

4 portioner

  • 500 g pasta, t ex bucatini
  • 4 portionsbitar laxfiléer
  • 10 cm purjolök
  • Olivolja till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl crème fraiche
  • 2 1/2 msk konc hummerfond
  • 2 tsk röd pesto
  • 2 1/2 dl gröna ärter
  • 170 g kräftstjärtar
  • Salt och peppar
  • Ev citronpeppar

1. Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.

2. Tärna laxen och finhacka purjolöken.

3. Fräs purjolöken mjuk i olivolja i en gryta. Rör ner tomatpurén och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt vatten, grädde och crème fraiche, koka upp och sänk sedan värmen.

4. Lägg laxtärningarna i grytan. Tillsätt fond och pesto och rör om. Låt puttra i 6–8 minuter och smaka av med salt och peppar.

5. Blanda ner pastan och ärterna. Tillsätt slutligen kräftstjärtarna och rör om, de ska inte koka utan bara bli varma. Smaka gärna av med lite citronpeppar och servera genast.

Recept ur ”Snabbt, gott & billigt” av Jenny Warsén, foto Ulrika Pousette. Bonnier fakta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons