Annons

Immanuel Nobel & söner. Svenska snillen i tsarens RysslandDe förlorade sitt imperium i revolutionen

Bengt Jangfeldt.
Bengt Jangfeldt. Foto: Staffan Löwstedt

Vid förra sekelskiftet ägde de världens största tillverkare av dieselmotorer och det näst största oljeföretaget i världen. Allt försvann i den ryska revolutionen. Bengt Jangfeldt har skrivit en välbehövlig och högintressant bok om den visionära uppfinnar- och företagarsläkten Nobel.

Under strecket
Publicerad

Alfred Nobel.

Foto: TT

Nu för tiden förknippar de flesta namnet Nobel med Alfred Nobel, dynamitens uppfinnare och Nobelprisernas instiftare. Få vet att han tillhörde en framgångsrik uppfinnar- och företagarsläkt som på 1800-talet byggde upp ett av Rysslands mäktigaste företagskonglomerat. Men i ”Immanuel Nobel & Söner – svenska snillen i tsarernas Ryssland” lyfter Rysslandskännaren och författaren Bengt Jangfeldt fram släkten Nobels bortglömda framgångssaga ur skuggorna. Det är en spännande berättelse om hur en grupp visionärer tillsammans skapar ett företagsimperium – och här figurerar Alfred Nobel bara i marginalen.

Berättelsen tar sin början i december 1837, när det 36-åriga universalgeniet Immanuel Nobel har gått i konkurs och jagas av långivare. Det hjälper inte att han har byggt Sveriges första pontonbro, grundat en kautschukverkstad och konstruerat undervattensminor, nu vill fordringsägarna ha betalt.

Annons
Annons
Annons