Goda Guadeloupe

Stranden med sin mjuka sand, det turkosa havet och glaset med ti‘punch. All tid i världen att bara vara, mitt i drömmen om Karibien.
Från och med nästa höst blir Guadeloupe ett nytt chartermål för svenskar.
Men man reser också lätt på egen hand till dessa öar med lagom mycket lugn och äventyr. Dessutom med franska delikatesser i köket.

Under strecket
Publicerad
Guadeloupes inland är äventyrarnas och de många forsarna och vattenfallen bjuder svalkande dopp, som här på Basse Terre. Äventyrsutflykter med canyoning är också typiskt på Guadeloupe.

Guadeloupes inland är äventyrarnas och de många forsarna och vattenfallen bjuder svalkande dopp, som här på Basse Terre. Äventyrsutflykter med canyoning är också typiskt på Guadeloupe.

Annons

Fin gul sand mellan tårna på en av Guadeloupes vackra stränder och ett par katamaraner guppande på Karibiska havet strax utanför. Vi solbadar på den vackra stranden Grand Anse på vulkanön Basse Terre, helt nära grannön Grand Terre. Dessa sammanvuxna öar ser tillsammans ut som en fjäril och är de två största av totalt sju som bildar öregionen Guadeloupe i Karibien.
Basse Terre täcks till stor del av tropisk skog och invånarna lever ständigt medvetna om vulkanen Soufrière. Grand Terre är den mer uppodlade med sockerrörs- och bananfält.
Tekniskt sett befinner vi oss i Frankrike eftersom den forna kolonin är inrikeslän sedan 1946. Den franska prägeln är tydlig, varje by har minst ett boulangerie och bilparken är helt frankofil. Franska kolonialättlingar, békés, dominerar fortfarande en stor del av affärsverksamheten, även om mer nyligen hitflyttade fransmän blir fler och fler.

Det är inte konstigt att köket blivit kryddstarkt. Guadeloupes befolkning har rötter även i Afrika och Indien,
säkert med lite mix av Karibiens indianska urbefolkning. Redan karibindianerna hade chilifrukten, afrikanerna kom med friterade fiskbollar, indi­erna med ”nationalrätten” Colombo, currygryta med ris, och fransmännen med sin gastronomiska esprit.
Vi äter lunch på kreolska restaurangen Le Karacoli som vetter mot stranden Grand Anse på Basse Terre.
– Guadeloupes kök är rustikt, men vi försöker utveckla det och göra det lite lättare och mer raffinerat. Men det handlar om att bevara våra kulinariska traditioner med högsta kvalitet, konstaterar krögaren Lucienne Salcede, klädd i en vit klänning som lyser i kapp med hennes leende.
I skuggan på terrassen serveras ti‘punch, liten punsch, gjord på citron, rom och socker. Lunchen är delikat med färsk, grillad fisk smaksatt med en aromatisk rödtonad olja, som får sin färg av små rocou-frön. Desserten blir romflamberade bananer, med en svag vaniljton.
Dagen därpå besöker vi kryddmarknaden som ligger nere i hamnen
i huvudorten Pointe-à-Pitre. Det är tidig morgon men kryddmadamerna i sina madrasmönstrade klänningar pokulerar för fullt. Här råder ett matriarkat som styr med varma bullrande röster och, om det behövs, hårda nypor. En åldrad matrona för oss med milt våld till sitt stånd. Kakaostänger för tre euro, currykrydda för fem euro eller en bunt vaniljstänger för lika mycket? Nähä, inte det. Lite bois bandé då, för herrarnas välbefinnande? Bois bandé är bark från ett träd som får dra i en flaska sprit och lär fungera som potensmedel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons