Annons

GM:s krasch oundviklig

Bortom räddning. En konkurs för GM är omedelbart förestående efter nej från företagets obligationsägare. Opel har frigjorts juridiskt för att underlätta försäljning och förhindra att bolaget dras in i GM:s konkurs. Väldiga skattebelopp satsas för att försöka rädda de blödande tillverkarna: 550 miljarder kronor.

Under strecket
Publicerad

Dramatiken kring General Motors, och därmed kring dess dotterbolag Saab och tyska Opel, intensifierades ytterligare igår när det stod klart att fordonsjätten inte längre kan undvika att söka konkursskydd. GM kan i framtiden uttolkas Government Motors istället för General Motors, skämtade New York Times igår. Enligt en ny plan som har förhandlats fram mellan GM och bilarbetarfacket kan USA få hela 70 procent i en bantad bilkoncern. Eventuellt kommer Kanadas regering att få några av procenten.

Men ägandet blir inte gratis. Redan har GM fått 20 miljarder dollar i lån av staten, det handlar i realiteten om stöd som aldrig kommer att återbetalas, och finansdepartementet i Washington planerar att ge GM ytterligare 50 miljarder dollar för att ta bolaget genom ett konkursförfarande. Stödet till bilindustrin håller på att få samma dimensioner insatserna för bankerna.

Annons
Annons
Annons