Annons
X
Annons
X

GM sparkar toppchef efter fusk i Indien

General Motors sparkar Sam Winegarden, global chef för powertrain, efter att det visat sig att GM-anställda upprepade gånger fuskat med avgastester i Indien.

[object Object]
Chevrolet Tavara är en populär familjevagn, framtagen för att passa de indiska vägarna. Tavara säljs bara i Indien. 114.000 bilar ska återkallas för ”åtgärder” men vad det exakt innebär beskriver inte GM. Foto: GM

GM ska även återkalla 114.000 bilar i Indien för att förbättra avgas- och förbrukningssiffror. I början på juli stoppades produktionen av den indiska crossovermodellen Chevrolet Tavera och två veckor senare meddelade GM att avgas- och förbrukningssiffror blivit manipulerade. GM-anställda hade satt i system att utrusta de bilar som skulle testas med mindre motorer, specialgjorda för att sänka förbrukningen och uppfylla avgasvärdena för Chevrolet Tavera.

Fuskandet har nu fått konsekvenser ända upp i GM:s absoluta toppskikt. Förutom de närmast inblandade har även GM:s globala chef för powertrain (drivlinor, motorer och transmissioner) Sam Winegarden fått lämna företaget. Winegarden började jobba för GM redan 1969 och har varit global chef sedan 2004.

I ett skriftligt uttalande till branschtidningen Automotive News skriver General Motors att flera anställda lämnat sin anställning efter att ha brutit mot GM:s policy:

Annons
X

”Vi tar dessa frågor på största allvar och förväntar oss att våra chefer och medarbetare uppfyller höga förväntningar,” skriver GM:s talesperson. ”När dessa normer inte uppfylls, vidtar vi lämpliga åtgärder för att hålla de anställda ansvariga.”

I Indien ska 114.000 bilar återkallas för att åtgärdas och flera modeller ska testas om. Indiska myndigheter har startat en undersökning och GM riskerar böter och andra straffåtgärder.

Pär Brandt (Auto motor & sport)

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  Annons
  X

  Chevrolet Tavara är en populär familjevagn, framtagen för att passa de indiska vägarna. Tavara säljs bara i Indien. 114.000 bilar ska återkallas för ”åtgärder” men vad det exakt innebär beskriver inte GM.

  Foto: GM Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X