Annons
X
Annons
X

GM säger nej till Saab:s Kinaaffär

GM stjälper Saabs Kinaaffär. De säger nej till att sälja tekniklicenser till nuvarande 9-3, 9-5 och 9-4X med nuvarande upplägg. I Trollhättan har man blivit tagna på sängen av beskedet.

Anledningen är att GM inte vill riskera sina affärer i Kina. Där har de ett sambolag med Shanghai Motors och Kinamarknaden är GM:s viktigaste framtidsmarknad.

– Det handlar om tekniklicenser. Vi är inte redo att fortsätta med dessa om den här affären går igenom, säger General Motors talesperson James Cain till SvD Näringsliv.

Handlar det om rätten att producera 9-3, 9-5 och rätten för Saab att köpa 9-4X?

Annons
X

– Ja som jag tolkar det, säger James Cain.

Varför?

– Det är inte i våra aktieägares intresse.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Finns det en möjlighet att ni kan omvärdera frågan om affären går tillbaka till att Kinabolagen köper 53,9 procent av Saabs moderbolag - och inte 100 procent i själva Saab som nu är fallet?

  – Det vill jag inte spekulera i, säger James Cain.

  I Trollhättan har man blivit tagna på sängen av beskedet. SvD Näringsliv har varit i kontakt med både fackets ordförande, Saab:s pressinformatör och kommunstyrelsens ordförande, men ingen av dem hade då hört något om GM.s beslut.

  På en fråga från SvD Näringsliv om vad GM:s beslut får för konsekvenser kommenterar Saabs ordförande och vd Victor Muller:

  – Vi måste uppenbarligen gå tillbaka till ritbordet igen.

  De Saabanställda i Trollhättan hade på måndagskvällen inte nåtts av någon information från GM.

  – Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, vi har inte fått någon information, säger bilbyggaren Tony Klasén till SvD Näringsliv.

  Det var i förra veckan som en ny Saab-affär i Kina presenterades. Två kinesiska bolag berättade att de var beredda att lägga upp flera miljarder kronor. Men redan då kunde SvD Näringsliv konstatera att det fanns
  flera svåra hinder kvar att passera, varav GM var ett.

  Beskedet är ett stort bakslag för Saab, som ju i förra veckan drog tillbaka sin ansökan om att få avbryta rekonstruktionen. Företrädare för de tilltänkta köparna Pang Da och Youngman var då på plats i Vänersborgs tingsrätt.

  Saabs rekonstruktör Guy Lofalk sade i förra veckan att det skulle vara ett allvarligt bakslag om GM sade nej. Saab-vd:n Victor Muller ville inte spekulera om vad som händer vid ett nej, utan sade bara att det då blir upp till de kinesiska bolagen att försöka övertala GM.

  Känner du igen Saabs modeller? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X