Annons
X
Annons
X

GM kan rädda Saab

Uppgifter till SvD och andra medier tyder på att General Motors kan vara berett att backa upp Koenigseggs köp av Saab, där ett antal miljarder kronor tycks saknas i finansieringen. Stämmer uppgifterna skulle köpet kunna vara klart inom kort.

Foto: AP

Den utdragna processen om Koenigseggs köp av Saab Automobile kan vara på väg att lösas genom att fler investerare kliver in i affären. Detta har blivit en utväg efter att svenska staten satt definitivt nej till att gå in med annat än lånegarantier för de EIB-lån på 4,3 miljarder kronor som Saab är på väg att få.

– Vi har tydliggjort för Koenigsegg Groups ägare att de måste få in 3 miljarder kronor från privat kapital. Om de klarar det ökar sannolikheten att vi lämnar garantin, säger Frank Nilsson, presschef på Näringsdepartementet, till Dagens Industri.

En källa till tidningen uppger att Koenigsegg klarar att ta sin del av de 3 miljarder som ska fram. Stämmer det skulle affären vara nära avslut.

Annons
X

Bilanalytikern Matts Carlsson säger till SvD Näringsliv att han ser goda chanser att affären kan gå i lås. Han ser att ett skäl för GM att säkra affären skulle vara att blockera för andra tillverkare, till exempel kinesiska, att komma över teknik från GM och Saab.

– Det behöver inte vara så konstigt som det verkar. Om man tänker på vilka som tycker affären är intressant så är det sannolikt kinesiska företag. Om GM har en framtid kommer man sannolikt att möta de kinesiska företagen som konkurrenter så där har man vad jag kan bedöma på företagsstrategisk grund velat blockera kineserna.

– Det här är en ganska populistisk lösning, det är en lösning för folket i mångas tycke - en svensk entreprenör som kommer in som förmodligen har pengar, säger Matts Carlsson.

Enligt vissa uppgifter kan affären vara klar någon gång i nästa vecka, förutsatt att den sista delen av finansieringen hamnar på plats.

Malin Ekman

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X