Glykemiskt index

Under strecket
Publicerad
Annons

Dieten som fått Michel Montignacs namn bygger på att man ökar förbränningen genom att välja mat med lågt glykemiskt index och att balansera de olika näringsämnena. Stärkelsen i vissa livsmedel kan absorberas snabbt vilket ger ett högt blodsockersvar, medan andra livsmedel ger en dämpad och utdragen blodsockerstegring och därmed en längre mättnadskänsla.
Michel Montignacs första bok kom på 1980-talet och fick enorm framgång. Metoden blev omtalad som ”banta med gåslever, bearnaisesås och vin” och även den nya bokens kostrekommendationer tillåter förvisso fett och alkhol, men i starkt begränsad mängd - i alla fall under fas I, viktminskningsfasen.
Så här lyder grundtankarna i ”Jag äter - och förblir smal”:
Välj kolhydrater med lågt glykemiskt index. Ät mer linser och bönor i stället för potatis.
Ät protein till varje måltid
Ät tre måltider om dagen på bestämda tider.
Upprätthåll balansen mellan kolhydrater, fett och protein varje dag.
Ät mindre mättat fett till förmån för fett från fisk, olivolja,
solrosolja
Drick ett (1) glas vin till maten om du vill
Undvik starkt kaffe (det höjer blodsockernivån), drick hellre koffeinfritt. Tänk på att en espresso faktiskt innehåller mindre koffein än sk vanligt kaffe.
Ät långsamt. Se till att det råder en trevlig stämning vid matbordet.
Michel Montignac är fransman och det märks i boken, menyerna består i regel av tre rätter som ofta avslutas med yoghurt eller ost.
Michel Montignac är starkt kritisk till vurmen för den fettfattiga och kolhydratrika kost som många dietiser rekommenderar i dag. Han menar att just denna överkonsumtion av kolhydrater kan vara en av förklaringarna till att typ2-diabetes både ökar och kryper allt längre ner i åldrarna. Läs mer om Michel Montignacs metod på www.montignac.com
Den norske läkaren Fedon Lindberg har gett ut boken Naturligt slank som också bygger på en kost med färre kolhydrater med högt glykemiskt index. Hans bok är något mer anpassad efter nordiska förhållanden.

Ett annat gott råd är att skippa böckerna och direkt söka
efter information om glykemiskt index på nätet.

Annons
Annons
Annons