Glutenfritt – ett sätt att tjäna pengar?

Gluten eller inte gluten. Det är en omdebatterad fråga som sysselsatt många det senaste året. En läkarkontroll kan avgöra om du är glutenintolerant eller inte.
Gluten eller inte gluten. Det är en omdebatterad fråga som sysselsatt många det senaste året. En läkarkontroll kan avgöra om du är glutenintolerant eller inte. Foto: Alamy

2000-talets mjölkmage har ersatts av vetemagen och gluten har surrats fast vid skampålen som ett farligt gift. Allt fler väljer att leva glutenfritt, men ämnet är explosivt och orsakar djupa sprickor både vid middagsbord och på sociala medier.

Under strecket
Publicerad
Annons

Gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn, har seglat upp som något bland det farligaste vi kan äta. Hajpen började med kioskvältaren ”Brödberoende – Hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa” av hjärtläkaren William Davis, som kom ut på svenska 2012 och i en häftad version i fjol.

Den följdes av neurologen David Perlmutters ”Hotet mot din hjärna: Den överraskande och skrämmande sanningen om hur vete, kolhydrater och socker långsamt dödar ditt känsligaste organ”. Ett påstående som fick många att sätta kanelbullarna i halsen och säga hejdå till vetemjöl för gott.

Megakändisar som Gwyneth Paltrow, Lady Gaga och Victoria Beckham blev snabbt glutenfria. Och i dag lagar många maten med recept tagna från det glassiga magasinet ”The Glutenfree Heaven”, ordnar glutenfria fester och utfodrar Fido med glutenfri mat. Och ”Baka Glutenfritt”, ett specialnummer från tidningen ”Hembakat” hann knappt lämna tryckpressarna förrän det sålde slut i pressbutiken på Södermalm i Stockholm.

För vissa är gluten ett reellt problem. Enligt  Svenska Celiakiförbundet beräknas 1–2 procent av befolkningen vara glutenintoleranta, det vill säga ha celiaki. En kronisk sjukdom som gör att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna och att de drabbade måste avstå från gluten resten av livet.  Förutom dem är runt 0,2 procent veteallergiker och dessa reagerar på andra proteiner än gluten. I övrigt rör vi oss på ett fält som rymmer fler teorier än handfasta besked och diskussionerna rasar mellan dem som är för och emot.
– Marknaden har exploderat till glädje för dem som är glutenintoleranta och äntligen kan hitta bra och god mat i butikerna. Men när så många som 20 procent anser sig vara glutenintoleranta så blir det en sorts diet. Man väljer bort gluten för att man vill känna sig piggare, fräschare och ha mindre ont i magen, säger Ingela Stenson, trendanalytiker vid United Minds.

Annons
Annons

Hon befinner sig i Washington där glutenhysterin yttrar sig i att även frukter märks som glutenfria. I USA förväntas försäljningen av särskilda glutenfria produkter uppgå till runt 16 miljarder dollar nästa år. Att ämnet hamnat i hetluften kan signalera att vi är på väg att lämna kolhydratdebatten för att i stället kasta oss in i en proteindebatt. Fettet och kolhydraterna är ju redan avhandlade, noterar Ingela Stenson, som gärna äter vanligt bröd.
– Kvarg är populärt samtidigt som vi diskuterar alternativa proteiner i form av insekter. Mat och vatten laddas med skönhet och maten är viktig när man bygger sitt varumärke. Vi söker hela tiden efter det som ska göra oss snygga, alerta och funktionella.
Men även det glutenfria köket har en mörk sida och experter varnar för att överdoser av rismjöl kan göra att man får i sig för mycket arsenik, ett cancerframkallande ämne som risplantan suger upp ur jorden. Man kan också öka i vikt eftersom glutenfria bars, kakor och desserter ofta innehåller mer fett och socker än sina glutenstinna kusiner.

– Bara för att det finns glutenfria alternativ ska man inte äta för mycket av dem. Att äta bakverk varje dag blir osunt, men att baka en kaka med rismjöl en gång i veckan är inte farligt, säger Ulrika Davidsson, kokboksförfattare och kostrådgivare.
Hon slutade äta gluten för drygt tio år sedan och lägger just nu sista handen vid ”Baka glutenfritt med Ulrika” som landar i bokhandeln i augusti. Hon är inte glutenintolerant, men mår betydligt bättre sedan hon sade upp bekantskapen med vete, råg och korn.
– Jag får ont i magen och känner mig svullen så fort jag äter gluten. Det är inte vetenskapligt bevisat att det kan påverka oss på det sättet, men jag tror att vi i framtiden får höra att det skapar inflammation i kroppen.

Annons
Annons

Hennes skafferi rymmer en rad glutenfria mjöl- sorter som till exempel ris-, bovete-, soja- och kokosmjöl. Att kreera läckra matbröd och kakor av dem kräver högre närvaro än umgänget med vetemjöl. Ulrika Davidsson som ofta höftar till det i köket förordar noggrannhet och precision i baket.
– Mandelmjölet beter sig på ett sätt och rismjölet på ett annat. Degvätskan ska vara kall och degen behöver inte jäsa två gånger. Man måste följa recepten noga för att brödet ska bli bra.
Hon är inställd på att fortsätta sitt glutenfria liv och välkomnar alla glutenfria nyheter i butiks- hyllorna.
– Men man ska inte basera hela intaget av kol- hydrater på glutenfria produkter. Om man ersätter dem med grönsaker och frukt får man i sig fler näringsämnen, tipsar hon.

Om det är glutenet som ligger bakom ökningen av diffusa magproblem återstår att bevisa. Och vem vet, besattheten av äta glutenfritt kanske landar i samma återvändsgränd som de fettsnåla råden, som slutade med att smöret och fläsket hamnade på bordet igen.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons