Glutenfri bagare: ”Det här är ett helt annat sätt att tänka”

På det glutenfria bageriet Friends of Adam vid Hornstulls strand i Stockholm fylls ugnarna av bröd och bakverk helt utan vete, laktos och palmolja. Med två glutenintoleranta i familjen insåg grundaren Karin Moberg bristen på goda glutenfria alternativ.

Under strecket
Publicerad
Bagaren Karin Moberg bakar glutenfritt på bageriet Friends of Adam.

Bagaren Karin Moberg bakar glutenfritt på bageriet Friends of Adam.

Foto: TOMAS ONEBORG
Bagaren Karin Moberg med solros och havrelimpor.

Bagaren Karin Moberg med solros och havrelimpor.

Foto: TOMAS ONEBORG
Det finns mycket att välja på - även för den som inte tål gluten. Majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl är några av ingredienserna.

Det finns mycket att välja på - även för den som inte tål gluten. Majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl är några av ingredienserna.

Foto: LEIF R JANSSON / TT
I glutenfri kost utesluts alla vanliga sorter av bröd, mjöl, flingor och kli, liksom mannagryn, skorpmjöl, frukostflingor, makaroner och spaghetti av vete, råg och korn.

I glutenfri kost utesluts alla vanliga sorter av bröd, mjöl, flingor och kli, liksom mannagryn, skorpmjöl, frukostflingor, makaroner och spaghetti av vete, råg och korn.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

När Karin Moberg öppnade sitt glutenfria bageri vid Hornstull i Stockholm 2010 gick nästan hela det första året åt till att testa fram nya recept.

– Det fanns egentligen ingen förlaga som gjorde allt från grunden utan vetestärkelse. I USA använder man mycket majsmjöl men det uppskattas inte så mycket av svenska konsumenter, säger Karin Moberg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons