X
Annons
X

Glutenfri bagare: ”Det här är ett helt annat sätt att tänka”

På det glutenfria bageriet Friends of Adam vid Hornstulls strand i Stockholm fylls ugnarna av bröd och bakverk helt utan vete, laktos och palmolja. Med två glutenintoleranta i familjen insåg grundaren Karin Moberg bristen på goda glutenfria alternativ.

**När Karin Moberg **öppnade sitt glutenfria bageri vid Hornstull i Stockholm 2010 gick nästan hela det första året åt till att testa fram nya recept.

– Det fanns egentligen ingen förlaga som gjorde allt från grunden utan vetestärkelse. I USA använder man mycket majsmjöl men det uppskattas inte så mycket av svenska konsumenter, säger Karin Moberg.

Bagaren Karin Moberg bakar glutenfritt på bageriet Friends of Adam.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 4

Bagaren Karin Moberg med solros och havrelimpor.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 4

Det finns mycket att välja på - även för den som inte tål gluten. Majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl är några av ingredienserna.

Foto: LEIF R JANSSON / TT Bild 3 av 4

I glutenfri kost utesluts alla vanliga sorter av bröd, mjöl, flingor och kli, liksom mannagryn, skorpmjöl, frukostflingor, makaroner och spaghetti av vete, råg och korn.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X