Annons

Glöm sillen om du vill bli ”gastronaut”

Glöm sillen, laxen och Janssons. Nu är det lejonstek, bäversvans och kokta lammögon som gäller. Om du vågar. Samt vill bli ”gastronaut”.

Under strecket
Publicerad

I dag på midsommarafton ställer svenskarna fram sill och potatis på borden, medan man på andra håll sätter sig till bords för att avnjuta lejonburgare, maneter och befruktade ankägg. I alla fall om man tillhör den växande skaran med ”gastronauter”, en middagsrörelse som fötts i New York och nu sprids över världen. Från att ha varit sex personer kring grytorna 2006 har klubben idag över tusen medlemmar. Man har öppnat filialer i Los Angeles och Washington DC, och på flera håll i Europa pratas det om att starta gastronautiska systerklubbar.

Kort sagt går nöjet ut på att smaka den mest exotiska och bisarra mat som går att laga – och smälta på ett rimligt sätt. En äventyrarnas drömmeny. Bland läckerheterna finns sådant som grillade bäversvansar, möra lejonbiffar och fettdrypande grisbukar. Björnstekar och känguruköttbullar lär höra till favoriterna. Djurtestiklar av alla slag serveras också, liksom skummig kabeljo-sperma i djupa portionsskålar. Diverse tungor och hjärnor från djur förekommer flitigt, samt pytonormskött, maneter och inälvor av alla tänkbara slag. Även mer normal exotisk mat som krokodil, buffel och struts serveras.

Annons
Annons
Annons