Annons

Glöm pluggskolan – nu ska Singapore-lärare ”flumma”

Östasien förväntas som vanligt hamna i topp i det senaste Pisa-testet. I Singapore är utbildning snudd på heligt. Men stadsstaten genomgår också en skarp reform för att fokusera mindre på resultat.

Publicerad
Elever i ett studierum på Singapores lärarhögskola. Utbildning värderas högt i stadsstaten och skolan satsar på att attrahera de bästa studenterna.
Elever i ett studierum på Singapores lärarhögskola. Utbildning värderas högt i stadsstaten och skolan satsar på att attrahera de bästa studenterna. Foto: Per Liljas

I ett klassrum på Singapores lärarhögskola sitter tre studenter kring ett femkantigt bord. Den annorlunda formen är en idé från institutets förra direktör, Lee Sing Kong, för att undvika en främre och bakre del av klassrummet. Kong var övertygad om att samarbete är den viktigaste förmågan att lära ut för det tjugoförsta århundradet, och att katederundervisning förlorat sin roll i och med internet. Amanda Chin, som just påbörjat sitt andra år, säger att lärarutbildningen har överraskat henne.

Elever i ett studierum på Singapores lärarhögskola. Utbildning värderas högt i stadsstaten och skolan satsar på att attrahera de bästa studenterna.

Foto: Per Liljas Bild 1 av 3

Amanda Chin, i mitten, pratar med två klasskamrater från elitklassen på Singapores lärarhögskola. 72 valdes i år till den helt betalda fyraåriga utbildningen med utlandspraktik varje år.

Foto: Per Liljas Bild 2 av 3

Lektorn Chow Jia Yi på Singapores enda lärarhögskola stöds av dess nära kopplingar till skoldepartementet och universitetets utbildningsinstitut.

Foto: Per Liljas Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons