Glöm kantarellerna – här är det äkta guldet

Glöm kantareller. De svenska skogarnas verkliga guld är den gäckande goliatmusseronen. SvD Mat & resor begav sig ut på svampjakt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Biologen Niclas Bergius var den som fastslog att svensk goliatmusseron var samma svamp som japansk matsutake.

Biologen Niclas Bergius var den som fastslog att svensk goliatmusseron var samma svamp som japansk matsutake.

Foto: Linda Romppala
Goliatmusseronen känns bland annat igen på sin välvda, brunspräckliga hatt, den hårda böjda foten och den karakteristiska doften.

Goliatmusseronen känns bland annat igen på sin välvda, brunspräckliga hatt, den hårda böjda foten och den karakteristiska doften.

Foto: Linda Romppala
Det är framför allt i den sandiga marken längs floderna i norra Sverige man hittar goliatmusseron.

Det är framför allt i den sandiga marken längs floderna i norra Sverige man hittar goliatmusseron.

Foto: Linda Romppala
Svampskogarna runt Bjurholm i Ångermanland är glesa och lätta att promenera. Dessutom syns större svampar på långt avstånd.

Svampskogarna runt Bjurholm i Ångermanland är glesa och lätta att promenera. Dessutom syns större svampar på långt avstånd.

Foto: Linda Romppala
Det är framför allt i den sandiga marken längs floderna i norra Sverige man hittar goliatmusseron.

Det är framför allt i den sandiga marken längs floderna i norra Sverige man hittar goliatmusseron.

Foto: Linda Romppala
Goliatmusseronen växer ofta i så kallade häxringar, en ringform som kan bli flera meter i diameter. Har man tur hittar man flera exemplar tillsammans.

Goliatmusseronen växer ofta i så kallade häxringar, en ringform som kan bli flera meter i diameter. Har man tur hittar man flera exemplar tillsammans.

Foto: Linda Romppala
Jacob Holmström och Anton Bjuhr driver Gastrologik och har goliatmusseron på avsmakningsmenyn varje höst när den är i säsong.

Jacob Holmström och Anton Bjuhr driver Gastrologik och har goliatmusseron på avsmakningsmenyn varje höst när den är i säsong.

Foto: Linda Romppala
Man kan behandla svamphatten som en biff genom att steka den hastigt på hög värme och låta den vila innan servering.

Man kan behandla svamphatten som en biff genom att steka den hastigt på hög värme och låta den vila innan servering.

Foto: Linda Romppala
Små goliatmusseroner är extra åtråvärda på grund av sin vackra form. Här i en japansk chawanmushi, ångad äggkräm med kaviar och gräslök på Gastrologik.

Små goliatmusseroner är extra åtråvärda på grund av sin vackra form. Här i en japansk chawanmushi, ångad äggkräm med kaviar och gräslök på Gastrologik.

Foto: Linda Romppala
Japanska svamphandlare köper en hel del goliatmusseron från Sverige under bra svampår

Japanska svamphandlare köper en hel del goliatmusseron från Sverige under bra svampår

Foto: Linda Romppala
Goliatmusseronen gör sig bra grillad eller stekt. Här i Gastrologiks tappning med svampskum och lingon.

Goliatmusseronen gör sig bra grillad eller stekt. Här i Gastrologiks tappning med svampskum och lingon.

Foto: Linda Romppala
Annons

På varje svamppromenad jag gjort de senaste tio åren, oavsett om jag letat kantareller, karljohansvampar eller trattisar, har jag också alltid haft en speciell brunspräcklig svamp i bakhuvudet. Men hittills har den gäckat mig.

Kanske för att jag letat på fel ställen, kanske för att jag inte känt igen den när jag stött på den i skogen. Men nu skulle det bli ändring på det. Tillsammans med biologen Niclas Bergius reste vi till Västerbotten för att lära oss allt om goliatmusseronen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons