”Glöm inte vad talibanerna står för”

Den afghanska befolkningen har gång på gång övergivits både av sina egna och av omvärlden, och nu bör Sverige och Carl Bildt gå i spetsen för att se till att utvecklingen fortsätter gå framåt och inte än en gång överge det afghanska folket. Det skriver idag Ann Wilkens, ordförande för Svenska Afghanistankommittén.

Under strecket
Publicerad
RAHAMATULLAH NAIKZAD/AP, ULF PALM/SCANPIX
Foto: RAHAMATULLAH NAIKZAD/AP, ULF PALM/SCANPIX
Annons

Efter snart nio år av internationell intervention står det klart att talibanerna inte kan besegras militärt. Någon typ av förhandlingslösning ter sig nödvändig. I den svåra balansgång som förestår bör Sverige aktivt verka för att respekten för de mänskliga rättigheterna kvarstår som en hörnsten i det afghanska nationsbygget.

Kriget i Afghanistan blir allt mer kontroversiellt, både bland afghanerna själva och i de länder som bidrar med trupp. Den fråga som allt fler ställer sig är hur det ska kunna avslutas på ett någorlunda hedervärt sätt. Förhandlingar med talibanerna ses som nyckeln till den nationella försoning, som skulle möjliggöra ett uttåg av utländska trupper. Det finns risk att denna väg leder till massiva brott mot de mänskliga rättigheterna och en ytterligare försämring för de afghanska kvinnor, som redan idag tillhör världens allra mest utsatta grupper.

Annons
Annons
Annons