Annons
X
Annons
X

Tusentals svenskar riskerar dubbel beskattning

Har du inte avslutat ditt gamla pensionssparande brinner det i knutarna nu. Vid årsskiftet försvann avdragsrätten helt och hållet, och alla pengar som sparas kommer att beskattas två gånger.

Av TT

Foto: Hasse Holmberg

Exakta siffror på hur många som ännu inte har ändrat sitt pensionssparande är svårt att få fram, men olika undersökningar visar att det fortfarande handlar om tusentals svenskar.

– Tyvärr verkar det vara så. Jag tror att många har ett autogiro som man inte tänker på. Och så läser man inte det man får hem i brevlådan. Både banker och försäkringsbolag har skickat ut information om förändringen, säger Monica Petersson, expert på Pensionsmyndigheten.

För ett år sedan minskade avdragsrätten för sparande i pensionsförsäkringar och Individuellt pensionssparande (IPS) från 12 000 kronor om året till 1 800 kronor, eller från 500 till 150 kronor i månaden. Nu avskaffas rätten till avdrag i deklarationen helt.

Annons
X

– Fortsätter man att spara nu är det skattade pengar från lönen som sätts in, som sedan beskattas en gång till när de tas ut, säger Monica Petersson.

De pengar man redan har sparat påverkas inte.

– De ligger kvar och är låsta till 55 års ålder. Men om man ändå ser över sitt sparande kan man titta vad man betalar i avgifter där också, och välja fonder med låga avgifter.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men bara för att avdragsrätten försvinner innebär det inte att man ska sluta spara, om man gör det. Det handlar om att byta sparform. Antingen väljer man ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring.

  – Kapitalförsäkringar kan vara väldigt dyra, så där gäller att man går in och tittar på konsumenternas.se och jämför, säger Monica Petersson.

  Om man behöver spara eller inte till just pensionen är individuellt, anser hon.

  – Det bästa är om man går in på minpension.se och gör en prognos, och sedan utgår från det: Tror jag att det kommer räcka? När har jag tänkt gå i pension? Hur vill man leva som pensionär?

  En grupp som har kvar de gamla reglerna med avdragsrätt är egenföretagare.

  – De kommer fortfarande behöva spara till sin pension, eftersom de inte har någon arbetsgivare som betalar tjänstepension till dem, säger Monica Petersson.

  Annons
  Annons
  Foto: Hasse Holmberg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X