Annons

”Glöm inte industrin och tillväxten, Löfven”

Statsminister Stefan Löfven läste regeringsförklaringen i riksdagen i tisdags.
Statsminister Stefan Löfven läste regeringsförklaringen i riksdagen i tisdags. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En sjujäkla satsning på välfärden kräver en sjujäkla satsning på industrin. Det skriver Johan Svenningsson, vd för energibolaget Uniper Sverige.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pressbild

Regeringsförklaringen som hålls av statsministern i början av riksdagsåret är en högtidsstund för den svenska demokratin. Regeringsförklaringen innehåller regeringens viktigaste prioriteringar för det kommande året. Att läsa den är att få en inblick i regeringens världsbild. Det är viktigt hur verkligheten beskrivs och vilka ord som används. Därför är det djupt oroande att vare sig industri, tillväxt eller energi överhuvudtaget nämns. En sjujäkla satsning på välfärden kräver en sjujäkla satsning på industrin.

Coronakrisen har turboladdat alla Sveriges problem och utmaningar. Om det var bråttom att stärka konkurrenskraften och snabba på omställningen innan krisen är det nu akut. Krafttag behöver tas på alla områden. Självklart förstår vi att regeringen har ett stort fokus på välfärdsfrågorna. Samtidigt går det inte att satsa på välfärden med lånade pengar hur länge som helst. Förr eller senare behövs nya intäkter. De intäkterna kommer i stor utsträckning från exportindustrin. Den industrin är satt under stor press av ökande konkurrens från andra länder och världsdelar, av strukturomvandlingen i kölvattnet av digitaliseringen samt av kraven på fossilfrihet.

Annons
Annons
Annons