Hela denna artikel är en annons

”Många missar att sätta sig in i bostadsrättsföreningen”

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du köper en bostadsrätt. Inte bara var den ligger eller hur den ska inredas utan även att du blir medlem i en bostadsrättsförening och vad det innebär.

– Det är viktigt att ha koll på sin egen ekonomi, men det är nästan lika viktigt att förstå bostadsrättsföreningens ekonomi, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Foto: Billy HjerpeBild 1 av 1

Våren är här och på bostadsmarknaden i Sverige fortsätter priserna att stiga på många håll. Efterfrågan i framförallt storstäderna är hög, utbudet lågt och den förste juni träder nya amorteringskrav i kraft. Just nu förbereder sig tusentals svenskar för att köpa en bostadsrätt på en snårig marknad där kunskap är avgörande, menar Kasper Isgren, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

– Kunskapsnivån utifrån ett köparperspektiv är generellt för låg, även om den blivit bättre på senare år. Framförallt missar många att sätta sig in i bostadsrättsföreningarnas ekonomi. Är man noggrann får man ett bättre köpunderlag och kan då även jämföra föreningar med varandra. Det vilar här ett tämligen stort ansvar på en lekman men som mäklare ska vi också kunna vara pedagogiska, säger Kasper Isgren.

Foto: Billy HjerpeBild 1 av 1

Han fortsätter.

– Många tittar på avgiften och bedömer föreningen utifrån det. Men en låg avgift innebär inte alltid en bra skött förening. Det är viktigare att titta på föreningens situation än om köket är renoverat för ett eller tio år sedan, säger han.

Foto: Billy Hjerpe

Kan uppstå svår situation

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, är inne på samma linje. Om föreningen är högt belånad och räntorna höjs samtidigt som den egna ekonomin är pressad kan det uppstå en svår situation.

– Titta på vad som ingår i månadsavgiften, hur hög den är, om det finns planer på renoveringar eller liknade saker som kan påverka månadsavgiften. Titta också på hur högt belånad föreningen är. Om både föreningen och du har stora lån är du dubbelt utsatt ifall räntorna höjs i framtiden, säger han.

Under den senaste tolvmånadersperioden har priset på bostadsrätter i Sverige ökat med sju procent. I stor-Stockholm har priserna ökat med sex procent. I grunden är det bostadsbristen som driver upp priserna, framförallt i storstäderna. Det amorteringskrav som den förste juni blev verklighet bidrog till ökade priser eftersom många ville passa på att göra affär innan amorteringskravet trädde i kraft, menar en del experter.

Men i jakten på en ny bostadsrätt är det viktigt att inte bara fokusera på budgivningar, priser och procentuella ökningar här och nu, menar Jens Magnusson.

– Det är bra att prata med vänner om vad det innebär att äga en bostadsrätt ifall man köper sin första. I formell mening äger man inte bostaden utan man blir medlem i en ekonomisk förening. En enkel men viktig sak att tänka på är att sätta ett tak för dig själv innan du går in i en budgivning och sedan hålla dig under det. Man ska bara köpa den bostad man har råd med, säger han.

Få en indikation på hur mycket du kan låna - fyll i SEB:s snabbkalkyl här.

Funderar du kring att köpa en villa? Få Jens Magnussons tips här.

Grundtips för den som tänker köpa bostad:

  • Vad har du råd med? Gå in i en budgivning med en strategi och ett tak, håll dig till strategin och gå inte över din budget.
  • Hur vill du göra med räntan på dina lån? Det bästa för de flesta är att ha en mix av rörligt och bundet men det varierar med hur risktålig du är och hur din ekonomi ser ut. Diskutera gärna med din bank, säger Jens Magnusson.
  • Kom ihåg att det krävs en kontantinsats på minst 15 procent, du får bara ett bostadslån på upp till 85 procent av bostadens värde.
  • Den 1 juni införs amorteringskrav. Alla nya lån som överstiger 50 procent av bostadens värde måste amorteras.

Detta är en del i en artikelserie om att köpa bostad, läs de andra två delarna här:

Tänk på detta om du köper fritidshus.

Fallgroparna när du köper villa.

Annons
Annons
Annons