Glöm inte att offentlig sektor är ineffektiv

Sveriges kommuner tenderar att ropa efter mer pengar.
Sveriges kommuner tenderar att ropa efter mer pengar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Problemet med statliga pengar för löpande utgifter till kommunerna är att ineffektiva arbetssätt tillåts rulla på. Coronapandemin får inte bli en ursäkt för att låta slöseriet fortsätta, skriver gästen Mårten Blix.

Under strecket
Publicerad
Annons

När pandemin slog till under våren tävlade politiker i grenen vem som kunde höja anslagen till kommunerna mest. Ovanpå regeringens vårproposition tillförde riksdagen flera miljarder kronor i extra stöd i en ändringsbudget. Sannolikt kommer det att komma mer bidrag till kommunerna under hösten. Att staten bör lindra de direkta skadeverkningarna av krisen är självklart. Men det finns allvarliga risker med att ständigt skjuta till mer pengar på det viset som görs nu.

På grund av coronapandemin ökar kostnader för vård och omsorg samtidigt som kommunerna tappar miljarder i skatteintäkter när arbetslösheten skjuter i höjden och många företag går i konkurs. Men välfärden har länge haft ekonomiska problem och den kommunala håven är ute och ber om kollekt från staten varje år, pandemi eller inte.

Annons
Annons
Annons