Annons
X
Annons
X

Glöm bluffakturan – nu har ID-kapare ny metod

Bluffakturor är inte längre de största problemen för företag utsatta för ID-kapningar. Upprepade mejlkontakter i vd:s namn i syfte att få till utbetalningar hör till de vanligare metoderna visar en Sifo-undersökning.

Bluffakturor stod för en försvinnande liten del av antalet ID-kapningar.
Bluffakturor stod för en försvinnande liten del av antalet ID-kapningar. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix

15 procent av svenska aktiebolag har utsatts för ID-kapningar visar en undersökning från Kantar Sifo, genomförd på uppdrag av mySafety. Tre av fyra företag som utsatts hade blivit kapade någon gång under förra året.

– Jag blev generellt chockerad. Det innebär att det är ett extremt vanligt brott, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Group.

Bluffakturor stod för en försvinnande liten del av antalet ID-kapningar. I stället var det drygt 40 procent som uppgav att ID-kaparna använt sig av metoden att utge sig för att vara vd eller chef och be om utbetalningar.

Annons
X

– Det är förvånande för det pratas mycket om bluffakturor fortfarande. Vi har trott att problemet kvarstod, men det ser ut som att det har flyttat till de mer digitala kanalerna, säger PA Prabert.

Det handlar om sofistikerade e-postutskick. Man skickar inte bara ett dåligt stavat phishing-mejl.

Kontaktvägen kan börja med ett mejl där någon i företagets eller vd:s namn presenterar sig för att i nästa steg be om ganska ofarliga uppgifter. Efter att ID-kaparen byggt upp ett förtroende kan den börja fråga om mer intressanta uppgifter, för att möjliggöra olika utbetalningar.

– Det handlar om sofistikerade e-postutskick. Man skickar inte bara ett dåligt stavat phishing-mejl, utan man mailar i tre, fyra olika omgångar, säger han.

Att öppna ett konto i vd:s namn och sedan försöka låna pengar, eller att kapa vd:s email för att be andra i företaget göra utbetalningar är exempel på hur bedrägerier kan gå till. Värst drabbade är de de medelstora företagen med mellan 100 och 199 anställda. Där uppgav 27 procent av företagen att de någon gång blivit ID-kapade.

– Förmodligen har brottsligheten riktat in sig på de företagen som inte är för stora, men ändå något större. Det är där det finns mer substantiella värden att stjäla, säger PA Prabert.

Annons
Annons
X

Bluffakturor stod för en försvinnande liten del av antalet ID-kapningar.

Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X