Annons

Per Wästberg:Glöm aldrig ondskan

I totalitär politik har glömskan en huvudroll. När nazister marscherar på svenska gator får vi inte glömma bort farorna och fasorna, skriver Per Wästberg.
I totalitär politik har glömskan en huvudroll. När nazister marscherar på svenska gator får vi inte glömma bort farorna och fasorna, skriver Per Wästberg. Foto: Hanrik Hansson/IBL

När nazister marscherar i svenska städer måste vi minnas totalitarismens brott mot mänskligheten. Vi får inte glömma alla de oskyldiga som mördats av Hitler, Stalin, Mao och Pol Pot.

Under strecket
Publicerad

Min släkt på mödernet är judisk. Judehistorier berättades. Här är en: För att fira millenniet gav Gud några från helvetet en chans att ta sig upp. Tyvärr hamnade en lott på Hitler som fördes fram. Vad är det du har gjort? Jo, började Hitler, jag tog död på en sex miljoner judar, ett par svenskar och… Gud avbröt: Vad var det för svenskar? Hitler: Där ser du, inte ens du bryr dig om judarna.

Nietzsche definierade skrattet som att vara skadeglad med gott samvete. Goebbels skrev om modet att ”skrattande krossa vad vi en gång höll heligt, som tradition, uppfostran, vänskap och mänsklig kärlek”. Eichmann sa att känslan av att ha dödat fem miljoner statsfiender gjorde honom så nöjd att han kunde hoppa skrattande i graven. På söndagarna ställde SS upp fångar med en flaska på huvudet och sköt. Många missade. Men vad de skrattade!

Annons
Annons
Annons