Annons

Glöm aldrig andningslarmet

Att magläge i sig ökar risken för plötslig spädbarnsdöd är skrämselpropaganda. Det är de frekventa andningsuppehållen som kan vara livshotande. Därför bör alla föräldrar införskaffa andningslarm och låta barnen sova på mage där sömnen blir bättre, skriver författaren Anna Wahlgren i en replik till ett tidigare inlägg om plötslig spädbarnsdöd.

Under strecket
Publicerad

Nyföddas andning är oregelbunden. Flera gånger om dygnet gör de längre andningsuppehåll än de flesta vuxna skulle klara av - på upp till 40 sekunder. Som du vet händer det, tragiskt nog, även om det är ytterligt sällsynt, att små barn under riktigt skön djupsömn ”glömmer” att dra efter andan igen. Andningsverksamheten är inte automatisk från livets början.

Andningslarmet uppmärksammar varje andningsstopp som är längre än 12 sekunder. Man hinner ingripa innan det är för sent, vilket det kan vara på blott tre minuter. Larmet består av en sensorplatta, som läggs under madrassen och inte stör barnet det minsta, samt en separat larmenhet. Skulle barnet ha slutat andas (eller, för all del, lyckats flytta sig utanför sensorplattan), ljuder en skarp varningssignal, jämförbar med ett brandlarm.

Annons
Annons
Annons