Annons
X
Annons
X

Globalt skuldträsk slukar allt fler

Det finns ovanligt gott om krisande ekonomier i världen i år.

Oljekrisens Venezuela och det krigshärjade Ukraina står närmast statsbankrutt i det globala skuldträsket.

Av TT
Långa köer utanför en butik i varubristens Venezuela.
Långa köer utanför en butik i varubristens Venezuela. Foto: JOHAN SCHMIDT

Valutaturbulens och oljeprisets ras slår hårt mot många tillväxtländer. TT har tagit fram en lista på internationella kreditmarknadens värstingar just nu, byggd på kreditbetyg, IMF-rapporter och expertis. Listan har stor potential att växa.

– Det har blivit mycket värre i år än i fjol. Särskilt för länder där företag eller staten har stora dollarlån. Ovanpå det kommer kollapsen för oljepriset. För många blir det en dubbel smäll, säger Nicholas Spiro.

Han driver rådgivningsbyrån Spiro Sovereign Strategy i London, specialiserad på att analysera ekonomier i kris.

Annons
X

Som många andra är Spiro samtidigt ”väldigt oroad” för rysk ekonomi, då ryska bolags tillgång till finansiering i västvärlden begränsas av sanktioner till följd av Ukraina-konflikten.

– Men det är Venezuela och Ukraina som är de mest troliga kandidaterna att gå omkull. De två står närmast att ställa in betalningar, säger han.

Samma två länder pekas ut som närmast finansiell kollaps av ratinginstitut som Fitch och Standard & Poor's.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SEB:s tillväxtstrateg Per Hammarlund har också Ukraina, Venezuela och Ryssland högst upp på sin varningslista för 2015. Han ser dessutom en överhängande risk för att länder som Brasilien och Sydafrika ska få finansieringsproblem.

  – Petrobras-skandalen har slagit hårt mot både Brasiliens regering och ekonomin och landet har länge haft budgetproblem, säger han.

  Likt många befarar Hammarlund att Brasiliens kreditbetyg ska sänkas, sedan det statliga oljebolaget Petrobras i februari fick sitt betyg sänkt till skräpnivå med negativa utsikter av ratinginstitutet Moody's. Petrobras betygssmäll kom sedan revisorer vägrat skriva på bolagets årsrapport och åklagare som utreder en korruptionshärva i mångmiljardklassen pekat ut personer i Petrobras-ledningen med kopplingar till president Dilma Rousseff.

  Det allra svartaste fåret på kreditmarknaden är dock grannlandet Argentina, med den hårt ansatta presidenten Cristina Fernández de Kirchner. Landets regering ställde i fjol in betalningarna för andra gången på 13 år, sedan hedgefonder specialiserade på att processa mot krisländer — ”gamar”, som kallar Kirchner dem — köpt på sig gamla argentinska statspapper och fått krav på full betalning godkända av en domstol i USA.

  Än så länge har Argentina vägrat att betala. Och andra långivare, som 2005 och 2010 gjort upp om skuldsanering, får inte heller betalt. Domstolen i USA tillåter inte att de betalas så länge ”gamarna” inte har fått sitt.

  Inställda betalningar har även förekommit på andra håll i regionen 2012—2013, däribland i Belize, Jamaica, Grenada och St Kitts & Nevis.

  I oljelandet Venezuela är det också kris, med livsmedelsbrist och hyperinflation sedan oljepriset rasat med cirka 50 procent sedan sommaren 2014. Det har slagit stenhårt mot president Nicolás Maduros komplicerade system av kapitalkontroller och fiktiva valutakurser.

  Nigeria och Angola, två andra oljeberoende ekonomier, har också börjat få svåra statsfinansiella problem.

  Fast Ukraina är i ännu värre skick enligt Fitch, som nyligen sänkte landets kreditbetyg.

  Centralbanken i Kiev tampas med hyperinflation och en valuta i fritt fall, med en i princip tom valutareserv. Styrräntan har chockhöjts till 30 procent och kapitalkontroller har börjat införas, för att stabilisera landets redan söndertrasade banksystem. Enligt IMF har över 40 ukrainska banker gått omkull eller tagits över av centralbanken på ett år.

  – Jag räknar inte med en regelrätt statsbankrutt i Ukraina, utan en påtvingad skuldrekonstruktion. Det vill säga en organiserad statsbankrutt, säger Nicholas Spiro.

  Ukrainas regering har inlett förhandlingar med långivare med sikte på en skuldlättnad på cirka 15 miljarder dollar (130 miljarder kronor), som ingår i IMF:s fyraåriga räddningsplan för landet.

  Finansiell kollaps för det konkursmässiga eurolandet Grekland är också möjligt. Landets nya regering, med vänsterledaren Alexis Tsipras som premiärminister, har inte kunnat göra upp med långivarna om vad som måste göras för att landet ska få nya nödlån, trots att ett stödprogram från EU och IMF på totalt 240 miljarder euro har förlängts till juni.

  I Östeuropa finns också finansiella slukhål att se upp med sedan Schweiz centralbank i januari skrotat schweizerfrancens tak mot euron.

  Initialt blev det raketfart uppåt för den schweiziska valutan, från 0:83 till 1:15 euro per franc på några minuter. Nu har läget stabiliserats med en franc-kurs på drygt 0:90 euro.

  Länder som Polen, Rumänien och Kroatien är mest illa ute. Där är bolån i både euro och schweizerfranc vanligt, trots egna valutor. Men denna hotande kris har enligt Nicholas Spiro hamnat lite i medieskugga.

  – Det är elefanten i rummet, särskilt Polen, säger han.

  De tio svagaste ekonomierna, enligt Världsekonomiskt forum (WEU) årliga rankinglista:

  Land|Miljoner invånare|BNP per capita

  – --|---:|---
  Burundi|9,4|352 dollar
  Guinea|11,7|638 dollar
  Burkina Faso|17,9|827 dollar
  Haiti|10,6|888 dollar

  Sierra Leone|6,3|967 dollar

  – --|---:|---
  Mauretanien|3,9|1 145 dollar
  Tchad|11,6|1 518 dollar
  Jemen|28,3|1 802 dollar
  Östtimor|1,3|3 866 dollar
  Angola|22,1|6 417 dollar

  Fakta: En del ekonomier är så outvecklade eller vanskötta ekonomiskt och politiskt att ratinginstituten inte ens sätter betyg på dem. De saknar tillgång till obligationslån från utländska långivare och får i stället finansiera sig med bistånd och olika typer av nödkrediter. Exempel på sådana länder är Afghanistan, Kongo-Kinshasa, Irak, Libyen, Nordkorea, Somalia, Syrien och Zimbabwe.

  Andra länder i denna kategori präglas av utspridd fattigdom, dålig konkurrenskraft och biståndsberoende.

  Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

  Klicka här för att gå till debatten

  Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Långa köer utanför en butik i varubristens Venezuela.

  Foto: JOHAN SCHMIDT Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X