Clara Sandelind:Globaliseringens vinnare och förlorare

De stora folkomflyttningarna i vår tid är något vi alla måste förhålla oss till. Två nya böcker analyserar dem från olika utgångspunkter och diskuterar invandringens sociala och ekonomiska konsekvenser.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Afghanska flyktingar i Islamabad, Pakistan, fotograferade 24–27 januari i år.

Foto: FOTO: MUHAMMED MUHEISEN/AP
Annons

I prologen till sin bok ”Exodus” beskriver den brittiske ekonomen Paul Collier hur hans familj vid internationella gränskontroller visar upp tre olika pass: ”Jag är engelsk, Pauline är holländsk men uppväxt i Italien, medan Daniel, född i USA, stolt visar upp sitt amerikanska pass. Mina brorsöner är egyptiska, deras mamma irländsk. Den här boken, liksom mina tidigare, är skriven i Frankrike. Om det någonsin funnits en postnationell familj, då är min säkerligen en sådan.” Efter denna exposé av hur han och hans familj rör sig mellan nationsgränser frågar sig dock Collier: vad skulle hända om alla gjorde som vi?

”Exodus” handlar dock inte om vad som skulle hända om ”alla” gjorde som Collier och hans familj. Mer precist handlar den om vad som skulle hända om människor från fattiga länder invandrade i stor skala till rika länder. Med andra ord, vad skulle hända om människor födda i fattiga länder hade samma möjlighet att röra sig fritt i världen som de som lyckats födas i rika länder har?

Annons
Annons
Annons