Annons

Thomas Steinfeld:Globalisering väcker nationell villfarelse

Idén om etnicitet som fundament för nationell identitet tog form när varken kungen eller Gud längre instiftade politisk samhörighet. I botten handlar dock nationalstaten om ekonomi, medan dagens nostalgiska nationalism kan ses som en reaktion på globaliseringen.

Uppdaterad
Publicerad
Nils Holgerssons Sverigeresa på 20-kronorssedeln. Globaliseringen av ekonomin väcker föreställningar om ett svunnet, etniskt rent Sverige.
Nils Holgerssons Sverigeresa på 20-kronorssedeln. Globaliseringen av ekonomin väcker föreställningar om ett svunnet, etniskt rent Sverige. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

När lille Nils Holgersson för första gången ser tomten, som sedan ska bli hans öde, söker han med blicken genom hela stugan för att hitta ett redskap för att fånga honom: ”Han såg på grytorna och kaffepannan, som stodo på en hylla bredvid spisen, på vattenspannen vid dörren och på slevar och knivar och gafflar och fat och tallrikar, som syntes genom den halvöppna skåpdörren. Han såg upp till fars bössa, som hängde på väggen bredvid de danska kungligas porträtt /…/.” Ja, du läste rätt: nästan 250 år efter freden i Roskilde tillhör södra Skånes småbönder ännu inte Sveriges nation. Det gör förresten inte heller vildgässen, som sedan tar med sig Nils Holgersson på sin resa genom alla Sveriges landskap. Det hörs redan på deras namn, som är finska eller samiska: ledargåsens namn ”Akka”, betyder ”gammal klok kvinna” på samiska.

Nils Holgerssons Sverigeresa på 20-kronorssedeln. Globaliseringen av ekonomin väcker föreställningar om ett svunnet, etniskt rent Sverige.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons