Annons

Ivar Arpi:Globalisering styr Norden

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Krisen under 1990-talet är på många sätt en vattendelare i svensk politik. På vänsterkanten ser många reformerna, där Socialdemokraterna följde Lindbeckskommissionens rekommendationer, som ett svek. Dessa nostalgiker ser rött när de tänker på Göran Perssons nödvändiga sanering av den svenska ekonomin. I den genren är Åke Sandberg senaste ut, vänsterdebattör och professor i sociologi, som på
DN Debatt (11/7) manar Socialdemokraterna att propagera för högre skatter då han anser att försämringen har varit radikal de senaste 20 åren. ”Kejsaren är naken”, utbrister han. Sandberg menar att världsekonomin inte styr allt och vill bevara den svenska modellen, så som den var när Sverige låg pyrt till före 1990-talet. Det är sant, världsekonomin och globaliseringen kanske inte styr allt, men den styr mer än vad många vill inse.

Finanskrisen 2008 förstärkte Europas stagnation. Sedan dess har det blivit tydligare och tydligare: Europa halkar allt längre efter i den globala konkurrensen. Medan Brics-länderna växer så det knakar befinner sig EU i en recession. Egentligen började resan längs den nedåtgående spiralen redan för 100 år sedan, men det är först nu vi har rört oss så pass långt ned att effekten är helt synlig. Den som inbillar sig att Västvärlden leder utvecklingen mot framtiden bör ta ett kallbad i jämförande statistik över tillväxt. Även om Sverige klarat sig bra med europeiska mått mätt så är även vi en del av utvecklingen där Europa tappar mark. Men nostalgiker som Åke Sandberg flyr in i fantasier om att vi är en ö mitt ute på oceanen som inte hänger ihop med någon annan och kan stanna utvecklingen på egen hand. Här kliver vi av. Innan 1990-talskrisen blir bra, tack. Före valfrihetsreformerna. Före finanskrisen. Ja, innan övriga världen plötsligt och oombett knackade på.

Annons
Annons
Annons