Annons

Global tredubbling av mässlingfall

Falska uppgifter om riskerna med vaccinering är en av anledningarna till att antalet rapporterade mässlingfall ökar, enligt WHO. På bilden en amerikansk protest i februari mot ett lagförslag om obligatoriska vaccineringar.
Falska uppgifter om riskerna med vaccinering är en av anledningarna till att antalet rapporterade mässlingfall ökar, enligt WHO. På bilden en amerikansk protest i februari mot ett lagförslag om obligatoriska vaccineringar. Foto: Ted S Warren/AP/TT

Antalet rapporterade mässlingsfall i världen ökar kraftigt. Nu slår Världshälsoorganisationen larm om sjunkande vaccinationsgrader, en utveckling som till viss del drivs av "desinformation" om påstådda skadeverkningar.

Under strecket
TT
Publicerad

Under de första sju månaderna av 2019 rapporterades 364 808 fall av mässling runt om i världen, enligt siffror från Världshälsoorganisationen (WHO). Det är nästan en tredubbling av de 129 239 fall som dokumenterades under samma period i fjol och det högsta antalet fall sedan år 2006.

Siffrorna är mer dramatiska än vad de i förstone kan tyckas vara. För varje rapporterat fall av mässling räknar WHO med att det går fler än tio orapporterade.

Annons
Annons
Annons