Annons
X
Annons
X

Global opinionsbildning om klimatet är viktig

INLÄGG | EARTH HOUR

Borgerliga politiker i Stockholms stad har problem med WWF:s klimataktion Earth Hour. Både min kollega miljöborgarrådet Ulla Hamilton (M) och min partikamrat Per Ankersjö (C) kritiserar öppet aktionen.

De menar att det är en tom symbolhandling för att döva klimatsamvetet.

Borgerliga politiker som är motståndare till Earth Hour har missat vad frågan handlar om.

Annons
X

Motståndarna har naturligtvis en poäng i att en timmes släckt belysning inte har någon klimateffekt, liksom att el i högsta grad är en del av lösningen på klimatproblemet.

Men det är en kritik med småaktiga drag. Det existerar ingen motsättning mellan faktiska miljöåtgärder, och opinionsbildning för klimatfrågan. Att delta i manifestationen är kostnadsfritt, bildar opinion, och sätter fokus på det reella miljöarbetet.

Att raljera med den bredaste och politiskt mest obundna opinionsrörelsen i klimatfrågan, med stöd såväl från Carl XVI Gustaf som från miljöminister Andreas Carlgren och vänsteraktivister är mer massmediesmart än klimatsmart.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Borgerlig beröringsskräck kan bli ett hinder för den breda opinion som krävs för att klimatfrågan ska drivas med tillräcklig kraft.

  Mina kollegor i Stadshuset gör på många sätt ett bra arbete med klimatfrågorna. Men det gör landstinget också: Miljöbussar som bidragit till Stockholms stads utnämning till europeisk miljöhuvudstad är det landstinget som driver. Kollektivtrafiken som under de senaste två åren åter ökar sin andel av transporterna har stärkts av Alliansen i landstinget.

  Arbetet att förhindra att lustgas i förlossningsvården når atmosfären är ett banbrytande jobb med en klimatgas som inte blivit uppmärksammad i debatten, men som är 300 gånger starkare än koldioxid.

  Att delta i klimataktionen står alltså inte på något sätt i motsättning till att driva ett klimatarbete i yttersta frontlinjen.

  Tvärtom.

  Gustav Andersson (C)

  miljölandstingsråd

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X