Annons

Global balans IMF:s fokus

Diskussionen om vilken sorts världsekonomi som väntar på andra sidan krisen blir ett tungt tema när finansministrar och centralbankschefer från 186 länder samlas till årsmöte för IMF och Världsbanken i Istanbul detta veckoslut. Och Sverige vill värna IMF:s roll som ”verkligt global institution”.

Publicerad

Mötet i Istanbul ska fortsätta G20-diskussionen om en skärpt övervakning av finanssektorn. En annan fråga är kraven på en ”global ombalansering”, bland annat genom att Asien tar på sig en större roll som efterfrågemotor samtidigt som USA ökar sitt sparande och minskar sina underskott i utrikeshandeln och statsfinanserna.

Flera maktfrågor är också på tapeten, och en av dem är förhandlingarna om ökat inflytande för tillväxtländerna i Internationella valutafonden (IMF) – en förändring som kommer att minska röstandelarna för en rad europeiska länder i fonden. Maktfördelningen mellan IMF och G20 är en annan fråga, där Sveriges linje är att värna IMF. En tredje fråga är om IMF ska få ökade befogenheter att säga ifrån även mot stora länder som är ute på riskabla vägar i sin ekonomiska politik.

Annons
Annons
Annons
Annons