Annons

Glimt av frihet i totalitära kungadömet

En kvinna poserar med en man utklädd till Jokern i Batman under Comic Con-mässan i hamnstaden Jidda vid Röda havet i februari i år. Mässan är en av de tillställningar som anordnats med stöd av nyinstiftade Myndigheten för nöje. 
En kvinna poserar med en man utklädd till Jokern i Batman under Comic Con-mässan i hamnstaden Jidda vid Röda havet i februari i år. Mässan är en av de tillställningar som anordnats med stöd av nyinstiftade Myndigheten för nöje.  Foto: TT

Det sjunkande priset på olja tvingar Saudiarabien till drastiska besparingar. Mellanösternexperten Bitte Hammargren reser tillbaka till det totalitära kungadömet och upptäcker att den ekonomiska krisen för med sig en uppluckring av landets konservativa värderingar.

Under strecket
Publicerad

Det saudiska samhället är skarpt könssegregerat. Även under Comic Con var evenemanget uppdelat i en manlig och en kvinnlig del.

Foto: TT

Kvinnor får inte köra bil i Saudiarabien, men när man nu behöver få ut kvinnor på arbetsmarknaden finns hopp om att de reglerna kommer att ändras.

Foto: Antonio Guillem Fernández/IBL

Latifa är en kvinnlig saudisk superhjälte.

Foto: TT

– Ingen förstår egentligen vart det här samhället är på väg, säger Aziza al-Yousef.

Hon är pensionerad universitetslektor och kvinnorättsaktivist och tar emot i sitt rymliga hem i den saudiarabiska huvudstaden Riyadh. Tre generationer lever under samma tak, ett av hennes barnbarn leker med ett dataspel vid hennes fötter, medan de asiatiska hembiträdena slamrar i köket.

Annons
Annons
Annons