Annons
X
Annons
X

Glest i leden bakom SD-toppen

En som lämnat sina uppdrag, en som tagit timeout. Framtiden är ytterst oviss för SD-topparna Kent Ekeroth och Erik Almqvist – och oavsett hur lösningen blir riskerar partiet att få problem. Om båda lämnar riksdagen blir Olle Larsson – från Härjedalspartiet – förste ersättare.

Med glansiga ögon, uppenbart pressad, avverkade Jimmie Åkesson i går en av de fyra intervjuer han haft inplanerade sedan länge. Övriga medier uppvaktade utanför rummet högst uppe i riksdagshuset – förgäves.

Då SD-ledaren lämnade pressuppbådet slog vakterna en järnring kring honom. Budskapet var tydligt: inga fler frågor.

På morgonen hade Expressen släppt ännu en del av den film där SD-företrädarna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling sommaren 2010 ses dra runt i Stockholmsnatten. Bland annat knuffar Ekeroth – partiets rättspolitiske talesperson – en kvinna in i en parkerad bil. Tillsammans med de andra beväpnar han sig också med järnrör.

Annons
X

I onsdags lämnade Almqvist, efter att använt ord som ”babbe”, ”hora” och ”blatte-lover”, uppdraget som ekonomisk-politisk talesperson. I går flyttades fokus till Ekeroth, som nu tar time-out.

Hur framtiden för de två ser ut är ännu högst oklart. Att Jimmie Åkesson för en dryg månad sedan gick ut i ett internt brev med krav på nolltolerans mot rasistiska uttalanden har nu försatt honom i en knivig situation.

Att låta två personer i den yttersta partitoppen komma undan med rasistiska tillmälen och våldsamt beteende är för många otänkbart. I synnerhet som de flesta är övertygade om att uteslutning hade varit enda alternativet om det gällde lokala företrädare.

Samtidigt hamnar Sverigedemokraterna i en besvärlig situation om Erik Almqvist och Kent Ekeroth tvingas lämna riksdagen.

Närmast på tur på valsedeln att ta deras platser finns en förtalsdömd lokalpolitiker och en tidigare partistyrelsemedlem som hamnat i öppet bråk med partiet. Och förste ersättare – alltså den person som skulle träda in i riksdagen om en ordinarie ledamot blir sjuk eller tvingas ta ledigt – är inte ens medlem i partiet längre.

1. Markus Wiechel, 24, Norrköping. Är i dag distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland, suppleant i partistyrelsen och sitter i kommunfullmäktige i Norrköping. Med plats 23 på partiets valsedel 2010 är Markus Wiechel den förste att ta plats i riksdagen vid ett SD-avhopp.

Wiechel har flera gånger de senaste åren dömts för förtal, bland annat efter att ha anklagat en politisk motståndare för delaktighet i en attack mot SD och för en läsarkommentar som pekade ut en socialdemokrat som brottsling.

– De domarna har inget med min riksdagsplats att göra och är inget jag vill kommentera. Det är politiska domar som jag anser är felaktiga, säger Wiechel.

2. Anna Hagwall, 59, Rättvik. Hagwall tillhörde tidigare toppskiktet inom SD och var under en tid andre vice ordförande. Hon var länge den starka kraften bakom kvinnoförbundet och satt som ordinarie ledamot i partistyrelsen. Men en bitter strid om just kvinnoförbundet ledde till att Hagwall tvingades lämna sina politiska uppdrag och vid landsdagarna 2011 fick hon inget nytt förtroende. I ett argt brev som publicerades på nätet anklagade Hagwall flera SD-toppnamn för att ha genomfört en kupp.

– När vi kom in i riksdagen och det stod klart att vi skulle få pengar till kvinnoförbundet utmanövrerades jag. Det sårade mig och jag funderade på att lämna partiet, men nu är det glömt, säger Hagwall i dag.

3. Olle Larsson, 59, Härjedalen. Om både Erik Almqvist och Kent Ekeroth lämnar sina platser kan riksdagen få ett nytt politiskt parti. Olle Larsson, som då blir förste ersättare för SD, representerar inte längre partiet. Efter missnöje med dess landsbygdspolitik hoppade han av i början av 2011 och är i dag ordförande för Härjedalspartiet. Larsson har av SD:s partidistrikt i Härjedalen anklagats för att vara en lögnare och svikare.

– Jag spekulerar inte i hur jag skulle göra, men jag har lämnat SD och har i dag inga planer på att gå med i något riksdagsparti, säger han.

Frågan om vad som händer om både Erik Almqvist och Kent Ekeroth lämnar riksdagen diskuteras just nu intensivt inom partiet, uppger en källa för SvD. Kent Ekeroth säger att det ännu inte ens är beslutat vad hans time-out innebär:

– Vi har inte diskuterat formerna för hur det ska se ut. Hur länge det ska vara eller om jag ska ha en ersättare eller så, säger han.

Varför knuffade du kvinnan?

– Hon försökte greppa min mobiltelefon. Hon sa till mig att sluta filma, men jag hade ingen lust att låta henne ta min egendom. Då gav jag henne en knuff med minsta möjliga kraft. Medier vill gärna förstora upp det där.

– Min största miss var att jag inte lämnade. Jag hotade ingen, jag förolämpade ingen.

Och järnrören?

– Jag var rädd för att de grovt kriminella personer som hade hotat och försökt göra utfall mot mig skulle komma med fler personer mot oss. Det var den instinktiva tanken, men den ångrar jag. Jag skulle ha sprungit i stället.

Hur länge hade du filmen i din ägo?

– Jag kan inte minnas riktigt, men ett tag. Det var ett bra tag sen jag tog bort den. Jag redigerade filmen i mobilen och kunde bara skicka småklipp.

Vilka delar av filmen skickade du till Jimmie Åkesson?

– Såvitt jag minns klippte jag ut de delar som var relevanta för att visa att Erik inte sparkade en person, som han hade anklagats för.

Kan glåpord ha kommit med?

– Du får fråga Jimmie vad han fick. Jag kommer inte ihåg exakt.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X