Annons

OsebolGlesbygdsröster bildar egensinnigt körverk

Journalisten Marit Kapla (född 1970) är uppvuxen i Osebol, men bor idag i Göteborg. Hon har varit konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och är i dag en av två redaktörer för kulturtidskriften Ord & Bild. I debutboken ”Osebol” har hon intervjuat runt 40 vuxna invånare mellan 18 och 92 år, alla bosatta i värmländska Osebol.
Journalisten Marit Kapla (född 1970) är uppvuxen i Osebol, men bor idag i Göteborg. Hon har varit konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och är i dag en av två redaktörer för kulturtidskriften Ord & Bild. I debutboken ”Osebol” har hon intervjuat runt 40 vuxna invånare mellan 18 och 92 år, alla bosatta i värmländska Osebol. Foto: Trinidad Carillo

Vi lever i de glest luftiga lyriktegelstenarnas tid. Det konstaterar Therese Eriksson efter att ha läst journalisten Marit Kaplas 800 sidor tunga debutbok om den värmländska orten Osebol. Ett egensinnigt utfört diktverk, tycker hon om Kaplas förmåga att förvalta och återge dessa röster med både värme och nyfikenhet.

Under strecket
Publicerad

Hem till byn. Det är en rörelse som, oavsett om den sätts i verket eller ej, finns i vårt kollektiva medvetande. Den finns i städerna, hos inflyttade glesbygdsbor och deras ättlingar, som en avskräckande otänkbarhet eller lockande möjlighet. Den finns i byarna, de som gapar allt tommare, som ett envist hopp. Hem till byn. Det är dit journalisten Marit Kapla färdas i sin skönlitterära debut, den 800 sidor långa diktkolossen som helt sonika fått namn efter byn där hon växte upp – ”Osebol”.

Vilket diktverk! Om en gång är ingen gång kan vi väl efter två gånger säga att vi – med Linnea Axelssons ”Ædnan” (2018) och nu Marit Kaplas ”Osebol” – lever i de glest luftiga lyriktegelstenarnas tid. Och precis som Axelsson diktade om Porjus berättar också Kapla en liten orts historia. Men ”Osebol” är inget fiktivt epos, utan en dokumentärpoetisk framställning byggd uteslutande på invånarnas egna utsagor: strax över 40 vuxna människor – snart sagt byns alla vuxna invånare – i nordvärmländska Osebol, intill Klarälven, kommer till tals i Kaplas bok. Ingen glömd, alla nämnda med namn.

Annons
Annons
Annons