Glättigheten har lägrat sig

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
... fredagens K-special som repriserar en film om den finska skrikkören som ömsom hyllas, ömsom bannlyses, världen över.
0 För övrigt
... bjuder svt.se i år på ett tillsynes outsinligt extramaterial för alla som inte får nog av Allsång på Skansen. Tittartips, intervjuer, behind the stage-reportage och sångerna du aldrig fick se framföras på tv ...
TV-krönika
Hemkommen från en tidig semester i miniformat konstaterar jag efter några kvällar tillsammans med SVT att nu är den här, på allvar: Sommarglättigheten. I ett sommartv-program är det roligt nästan jämt, precis som i Bullerbyn.
Sången är din, som är Kjell Lönnås lätt andliga lillversion av Allsång på Skansen, inleds symptomatiskt med en titelsång där refrängen upprepar de poetiska raderna ”Sjung den i dur eller moll, spelar ingen roll” som ett mantra.
Sommarsäsongen i vår statligt ägda television är som en enda lång lördagkväll, då allt som kan förknippas med sorg, konflikt eller minsta seriositet tillfälligt elimineras eller
åtminstone glöms bort. Denna outtalade sommarfilosofi påminner om en annan höjdarsång, en som jag fick lära mig av den hysteriskt leende reseledaren på mitt livs första charterresa, till Mallis, 1979: ”Göm dina sorger bakom din rygg, du ser dem inte mer, du ser dem inte mer, för du är lycklig”.

Program med ambitionen att fördjupa, analysera och debattera stryks ur tablån och ersätts med Sommartorpet, Sommarkrysset, Sommarandakt och Sommardebatt. Lätta program för lätta, lata sommardagar. I Sommartorpet, denna osannolika våta dröm för alla som fantiserar om svensk stuglycka, mässar Ernst att ”det är drömmarna som driver oss framåt” och avslöjar i ett och samma program att han får ståpäls av gamla hus och att nya hus, det är ändå nåt alldeles speciellt.
I Sommarkrysset, från ett artificiellt Gröna Lund, bjuder skojige Peter Settman på våra mest älskade schlagerartister som sjunger om kärlek samt nostalgiklipp ur tv-arkivet med våra mest älskade komiker. Har vi en riktig lyckokväll löser vi det fånigt
lätta krysset och kan vinna nåt jättefint.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons