X
Annons
X
Recension

Rule, Britannia! Glatt försvar för fallet imperium

BOHEMKONSERVATIV Johan Hakelius ”Rule, Britannia!” är hämningslös i sitt intresse för det excentriska, det viljestarka och det majestätiskt förryckta. Den genomsyras av en väl avvägd, nästan självhatande nostalgi, skriver Thomas Engström.

Johan Hakelius, aktuell med Rule Britannia!

Johan Hakelius gärning som krönikör i ett otal tidningar är heligt befriad från varje önskan att posera i godhetens och rättrådighetens unkna skrud. Här skiljer han sig, behöver knappast påpekas, från en bedövande majoritet av sina kolleger och konkurrenter. Månad för månad under de gångna tio åren har det blivit allt svårare att skilja kolumnister från allsköns politruker och pamflettrabblare, och vi ska vara glada åt dem som vägrar att låta sig malas ner i den fördumningskvarnen. Här utgör Hakelius nästan på egen hand en intellektuell motståndsrörelse.

Han gör det i egenskap av något slags bohemkonservativ, vilket innebär att han rasar mot nya Moderaternas puritanska ”arbetslinje” med samma vällust som han ifrågasätter vänsterns självbelåtenhet. När han är allvarlig, och det är han sin blixtrande humor till trots ganska ofta, blir det stundtals mästerligt: hans texter i samband med den senaste valrörelsen (av Hakelius utnämnd till ”The summer of hate”) formligen sjöd av sorg över polariseringens groteskerier.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X