Glasklart värmeslöseri

Svala rutor Fönstren är din bostads svaga punkter beträffande värme. Stora glasytor ger visserligen ljus men släpper ut mycket rumsvärme och in oönskad solvärme. Det har dock hänt en del med husens ögon. Isolerglas och ny teknik höjer prestandan, dämpar buller och försvårar för inbrottstjuvar.

Under strecket
Publicerad
Annons

I en villa med vanliga tvåglasfönster kan upp till en tredjedel av värmen försvinna genom fönstren. Med ökande energipriser kan det vara värt att räkna på vad en investering i energieffektiva fönster kostar. Till och med nästa år kan du dessutom få som mest 10 000 kronor i skattereduktion om du byter ut dina fönster.
Emellertid kan det ta tid innan du tjänat in investeringen. I ett räkneexempel som Energimyndigheten har gjort på en normalvilla i Stockholmstrakten är återbetalningstiden 18 år. Då har man dessutom kalkylerat med att husägaren sänker inomhustemperaturen med en grad.
Temperatursänkningen märks inte genom att de nya fönstren stoppar kallras. Dessutom kan du gallra bland värmeelementen under fönstren när kallraset är åtgärdat.

– Ingen ska byta fönster utan att de är dåliga. I stället kan de gradera upp sina fönster, till exempel genom att sätta en extrabåge på sina tvåglasfönster, säger Arne Andersson vid Energimyndigheten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons