Annons

Glasgow – en unik karaktär av vacker smuts

Shoppinggatan Buchanan Street i Glasgow.
Shoppinggatan Buchanan Street i Glasgow. Foto: Illustration SvD. Foto: Robert Fishman/ IBL

Glasgow är ett idealiskt alternativ till alla andra redan sönderälskade europeiska städer. Få platser erbjuder så mycket kultur per capita, skriver Andres Lokko om en stad med en progressiv gaykultur och ett sprudlande musikliv.

Under strecket
Publicerad

Det första namnet som flög genom mitt huvud när jag fick frågan om vad som är min egen europeiska kulturhuvudstad, den som inspirerar mig starkast och ger mig signaler och ork att fortsätta, var Sheffield. Men det borde egentligen stavas ”Sheffield”. Jag har ju knappt varit i Sheffield. ”Sheffield” har för mig blivit ett automatiskt protestsvar när någon än en gång bedyrar sin kärlek till Los Angeles, Portland eller Barcelona eller bara orerar om drömmar att bosätta sig någonstans där det är hippt att vara. Eller bara varmt. Då kommer det ur min mun, varje gång – ”men Sheffield då?”.

Jag kan inte hjälpa det. Det är ju inte riktigt bokstavligen den nordengelska stålstaden jag syftar på, snarare en fuktskadad låtsasplats – ett ”Albion” – där tristess och kroniskt grått dis gång på gång lyckas förvandlas till utmärkt och ofta ilsken kultur för att den bara måste det, inte har något val.

Annons
Annons
Annons