Annons
X
Annons
X

Glasfynd i kyckling från Tyskland

Skandalen med glasfynd i kyckling fortsätter. På måndagskvällen bekräftade Coop ännu ett fall av glas i kyckling. I helgen ska en kund i Malmö, som handlat på Coop Forum i Jägersro, ha hittat en glasbit i fryst kyckling av produktmärket X-tra fryst kycklingfilé.
– Det här är väldigt obehagligt, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop Sverige, till SvD.se.

Foto: SCANPIX/MONTAGE SVD.SE

På måndagskvällen bekräftade Coop ännu ett fall av glas i kyckling. I helgen ska en kund i Malmö, som handlat på Coop Forum i Jägersro, ha hittat en glasbit i fryst kyckling av produktmärket X-tra fryst kycklingfilé.

– Den tillverkas i Tyskland av vår leverantör Wiesenhof, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop Sverige, till SvD.se.

Nya fynd av glasbitar i kycklingdelar offentliggjordes alltså på måndagen, från Umeå i norr till Malmö och Ystad i söder.

Annons
X

I Ystad hade färsk kycklingfilé – packad på Kronfågels tidigare drabbade anläggning i Valla i Södermanland – köpts på Coop Extra i staden. Familjen som handlade i Ystad ska ha hittat en glasbit i en enkilos-förpackning. Förpackningen var stämplad med Coops eget varumärke. Butikschefen uppger att all kyckling togs bort och att vidare leveranser stoppats.

– Det har varit några fall även utanför Kronfågel och det här är väldigt obehagligt. Kunderna har upptäckt det när man har ätit måltiden, vi är bara glada att ingen har skadats, säger Magnus Frisk till SvD.se.

En kund i Umeå uppger även att en glasbit fanns i en förpackning fryst Ivars kyckling, ett produktvarumärke från Kronfågel. Företaget har förut återtagit drygt 500 ton fryst kyckling efter glaslarm, men det är just nu inte aktuellt att dra tillbaka mer kyckling.

– Vi måste få in dem först och analysera så att vi vet att det rör sig om glas, säger Jenny Fridh, informationschef på Lantmännen Kronfågel.

– Det är ju polisens ärende nu att hjälpa oss att finna en källa till det här och reda ut den här obehagliga situationen vi befinner oss i, fortsätter hon.

Ivars kyckling förpackas i Danmark. Därmed dras Lantmännen Danpos kycklingslakteri i Års på Jylland in i glasmysteriet.

– Vår produktion är ”otroligt glassäker”, säger Sören Bisp, företagets kommunikations- och marketingchef, till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Han tillägger att allt talar för att det ligger medvetna mänskliga handlingar bakom fynden.

Och nu rör det alltså även kyckling från Tyskland. Coop vill att alla drabbade kunder kontaktar butiken de handlat i eller Coop Sverige. Däremot överväger Coop just nu inga stopp av leveranser från vare sig Kronfågel eller Wiesenhof.

– Det här måste gå rätt väg och utredas först, säger Frisk.

– Det är väldigt svårt att veta var de här sakerna kommer ifrån i dagsläget. Att det gäller olika leverantörer på olika platser gör det hela ännu mer obehagligt.

Någon samordning sker inte utan varje polismyndighet utreder varje fynd för sig. Polisen i Södermanland utreder eventuella samband till Kronfågels anläggning i Valla – men ingen utpekad fanns på måndagen.

– Nej, vi har ingen misstänkt, säger Lars Franzell, presstalesman vid polisen i Södermanland.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX/MONTAGE SVD.SE Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X