Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Är detta Sveriges viktigaste litterära plattform?

SvD:s Andrea Lundgren har läst två nyutkomna litterära tidskrifter – och hittat allt ifrån barnalstrande i ett sexlöst äktenskap, och annonser för framtidens E L James, till en undersökning av djurs droganvändning.

Tidskriften Granta står sig slätt mot konkurrenten Glänta.
Tidskriften Granta står sig slätt mot konkurrenten Glänta. Foto: Staffan Löwstedt

**Med över hundra år **på nacken har den inflytelserika tidskriften Granta hunnit publicera en lång rad litterära giganter. Sylvia Plath, Alice Munro och Doris Lessing för att nämna några. På senare år har tidningen, som återuppstod i sin nuvarande form 1979, knoppat av sig med ett tiotal lokala utgåvor i olika länder, där världsstjärnorna blandas med inhemska författare. Sedan 2013 finns Granta i Sverige.

Den här gången är temat sex och det gestaltas genom ett lyxigt omslag i svart och guld med en tecknad knallrosa queer Medusa som skjuter blixtar. Bland de svenska bidragen syns skickliga unga författare som den poetiske Kristoffer Folkhammar och Isabelle Ståhl, som i sin essä om Tinderdejting allt mer framstår som den moderna svenska melankolins främsta uttolkare.

Mest tankeväckande är den märkliga novellen av japanska Sayaka Murata som handlar om barnaalstrande i ett självvalt sexlöst äktenskap. Skildringen av renhet och sexfrånvaro blir intressant nog det bidrag som säger mest om sex. Franska Marie Darrieussecqs finurligt nyanserade novell om en filosofilärare som förhör sin elev naken är också exempel på högst njutbar läsning. Men trots fina bidrag blir det sammantagna intrycket lite som det brukar bli när jag nått sista sidan av en Granta, jag har glömt vad numret skulle handla om, och har man glömt temat finns det inte mycket annat än pärmarna som håller ihop tidningen.

Annons
X

Litterära tidskrifter är oftast mer än en samling texter av aktuella författare och pr för kommande titlar. De är aktiva deltagare i kulturdebatten, provokativa utvecklare av konsterna eller åtminstone stillsamma frågeformulerare. Granta arbetar inte på det sättet. Inte helt ovanligt, internationellt finns en hel sub-genre magasin som riktar in sig på just att publicera litterära texter okommenterat. Men här känns det synd, särskilt som Granta istället ramas in av reklam, vilket blir det enda att luta sig mot. Här finns inte ens en inledning. Däremot en laxrosa helsidesannons för den självpubliceringstjänst som ägs av Bonnierförlagen (som även ger ut svenska Granta), med texten: ”SKRIVER DU BÄTTRE ÄN E L JAMES?”

Det är nästan lite orättvist att läsa Granta parallellt med senaste numret av Glänta – som råkar vara bättre än någonsin. Tidskriften har funnits i drygt 20 år och arbetar även den tematiskt. Denna gång är temat djurkunskap vilket är tänkt som en förlängning av de tidigare nummer kring migration där det bland annat diskuterats hur människor på flykt många gånger behandlats ”som djur”. Redan här är jag i dialog med tidskriften, undrar, vad ett djur egentligen är. Glänta tar diskussionen vidare. Mot en väv av filosofer som Derrida, Haraway och Lacan ställer de medverkande skribenterna djuplodande och hisnande frågor kring kategorier och utmanar oss att våga betrakta det mest familjära med icke-mänskliga ögon.

Mer eller mindre uttalat mynnar respektive bidrag ut i ett ifrågasättande av antropocentrismen – den rådande idén om att människan är världens centrum. ”Kanske måste inte någon varelse vara alltings måttstock” som det står i inledningen. Men de flesta av oss håller rätt ändå rätt oreflekterat ett älskat husdjur i ena handen och en bit av en industriuppfödd, slaktad gris i andra. Hur kan man tänka kring detta? Filosofen Renata Saleci diskuterar artskillnaderna ur ett psykoanalytiskt perspektiv i en text som i sin tur diskuteras av Lilian Munk Rösing i en undersökning av den språkliga gränsen mellan människor och djur.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Andra inslag är en bländande fotoserie om Sea World, en tokrolig och fascinerande undersökning om djurs droganvändning och en välskriven text om hönans kulturhistoria. Alla bidrag är faktiskt helt lysande och med detta nummer befäster tidningen sin position som en av de vackraste och viktigaste litterära plattformarna i Sverige. För detta är vad en tidskrift kan göra: vidga världen, ifrågasätta sanningar och tänja på gränserna i ett dynamiskt kollage av konst och text, med en kometsvans av fotnoter. Jag bugar mig.

  Annons
  Annons
  X

  Tidskriften Granta står sig slätt mot konkurrenten Glänta.

  Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X