Annons
X
Annons
X

Glampingplatser i Europa och världen

En av de första samlingssajterna för unika glampingplatser är brittiska GoGlamping,
www.goglamping.net. Redaktören Garri Rayner gör även ett urval av vad han kallar über-lyxiga campingplatser under namnet Camp Bling.

Här är nio exempel:

Små steg för svensk glamping

I Europa har glamping funnits ett tag; britter, holländare, tyskar och fransmän älskar sin glamping. I Holland finns ett tidningsmagasin dedikerad ämnet, och kallat just Glamping. I Sverige har trenden dock startat blygsamt. Ett tyskt bolag som driver campingplatser, Regenbogen, har satsat på två svenska glampingplatser: i Mönsterås och Åhus.

I lyxrenoveringen ingår toalett och dusch med golvvärme samt tillgång till en spaanläggning. Först i Sverige med glamping sägs annars campingplatsen Böda Sand ha varit, som förra året ställde i ordning ett tält för fyra med säng, mattor och terrass.

Mitt i patagonsk nationalpark

Dom i Chile

Annons
X

Perfekt kombination av äventyr och natur på bekvämligaste vis mitt i nationalparken Torres del Paine, Patagonien. Campen består av stora ”tältdomer”. Den lyxigaste är en svit om 28 kvadratmeter med privat toalett och modern vedkamin.

www.ecocamp.travel

En orörd djungel

Flytande safari i Kambodja

På en orörd djungelflod flyter tolv lyxiga safaritält på bryggor omkring. Dubbelsäng och wi-fi, cocktail på bryggan – och ljuden från omgivningen. Glamping med hållbarhetstänk i fråga om material, sophantering, vatten och lokalbefolkning.

www.ecolodges.asia

Nomadtält i en stenöken

Tält i Marocko

I en liten stenöken en bit utanför Marrakech finns en glampingplats med nomadtält inredda med berbermattor. Det finns västerländsk toalett och dusch. Ett globetrottande par driver denna Scarabeo Camp.

www.scarabeo-camp.com*

Fantastisk utomhusdusch

Trävagn i Algarve

I en gammaldags holländsk nomadvagn kan du uppleva det lantliga södra Portugal. Vagnen har eget kök och vedspis, ett ombonat trädäck och en fantastisk utomhusdusch mellan två stenmurar.

www.eco-lodgebrejeira.com*

Vila utan wi-fi och mobiltäckning

Tipi i Wales

I kanten av Snowdoniaregionen ligger sedan åtta år Eco Retreats – en pionjär inom glamping med andra ord. Glamping utan wi-fi eller mobiltäckning, men närkontakt med naturen och sitt ressällskap. Fyra tipis står placerade i skogen, på en äng respektive vid en bäck.

ecoretreats.co.uk

Stjärnklara nätter

Yurta i franska Pyrenéerna

Vid foten av Pyrenéerna finns en permanent yurta, Le Bugarach. Den belgiska familjen som driver stället bor intill – de älskar själva att bo på en plats utan ljusföroreningar men med stjärnklara nätter. Golv i cederträ och vägar av ull, skön säng och ett trädäck.

www.catharanes.com*

Airstream i Andalusien

Bo i en modern husvagn, en Airstream International, Christopher Deem Limited Edition – i originalutförande från 1930-talet men med iPhone-station och wi-fi.

Glampingplatsen Glamping Airstream ligger i spanska Andalusien och från uteplatsen har man en magnifik vy över bergssluttningarna. Glampigast är kanske utomhusbadkaret.

www.glampingairstream.com

Vedeldad kamin och böljande vy

Herdehem i England

Herdestugan är herdens mobila hem. En sådan står mitt i det böljande engelska landskapet Derbyshire, och heter New Hanson Sheperd’s Hut.

Den vedeldade kaminen har hög mysfaktor – så även det sköna sänglinnet och de mjuka mattorna. Toalett och varmdusch finns i närheten.

www.peakdistrictshepherdshut.co.uk*

Vart är vi på väg? Testa dig själv!

TEST 1 | På spåret quiz.svd.se TEST 2 | På spåret quiz.svd.se TEST 3 | På spåret quiz.svd.se TEST 4 | På spåret quiz.svd.se TEST 5 | På spåret quiz.svd.se TEST 6 | På spåret quiz.svd.se

Petra Dokken

Annons
Annons
X
Bild 1 av 9
Bild 2 av 9
Bild 3 av 9
Bild 4 av 9
Bild 5 av 9
Bild 6 av 9
Bild 7 av 9
Bild 8 av 9
Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X