Annons
X
Annons
X

Glädjeyra efter hävd anti-gaylag

Homosexuella i Uganda firar att den hårt kritiserade lagen mot dem har ogiltigförklarats i domstol.

Av TT
(uppdaterad)
Kenyanska demonstranter protesterar mot lagstifningen i februari 2014.
Kenyanska demonstranter protesterar mot lagstifningen i februari 2014. Foto: BEN CURTIS

Men homosexualitet är fortfarande straffbart.

– Jag kan inte ens beskriva den glädje vi känner. Vi är förvånade och omtumlade, lagen har ogiltigförklarats, jag tror inte ens att jag skulle klara att stava mitt namn just nu, säger Kasha Jacqueline, aktivist och grundare av organisationen Freedom and Roam Uganda.

Hon är en av dem som drivit frågan och när TT når henne på telefon har hon just kommit ut från rätten där konstitutionsdomstolen slagit fast att lagen är ”ogiltig och annullerad”. Orsaken är att det nödvändiga antalet parlamentsledamöter inte var närvarande när lagen antogs i slutet av december förra året, skriver nyhetsbyrån AFP.

Annons
X

– Det här visar att rättsväsendet i Uganda kan stå fritt från utomstående påverkan, säger Jacqueline, som också tycker att det visar att det lönar sig att ta kampen för mänskliga rättigheter till rättssalen.

Den nya lagen mot homosexualitet innefattade för första gången lesbiska och även så kallad marknadsföring och underlättande av homosexualitet.

Efter att den antogs ökade snabbt antalet hatbrott: Under de första fem månaderna som följde registrerade organisationen Sexual Minorities Uganda (Smug) 162 fall av brott och trakasserier mot hbtq-personer - att jämföra med bara åtta liknande fall under hela 2013.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Homosexualitet fortsätter likväl att vara straffbart i Uganda, enligt tidigare lagstiftning från den tid då Uganda var ett brittiskt protektorat.

  – Vi är bara i början av den här kampen. Nu ska vi ta vårt juridiska team till hjälp för att reformera hela brottsbalken. Dessutom måste vi arbeta hårt för att förändra tankesättet hos samhället omkring oss, säger Jacqueline.

  Förberedelserna för en större fest för hela hbtq-rörelsen i Uganda är redan i full gång. Kelly Daniels Mukwano, som tidigare i år vräktes från sitt hus på grund av att han är homosexuell, säger till TT att han har svårt att sätta ord på känslorna.

  – Jag är glad, väldigt glad, säger han och skrattar.

  Han har pratat med flera vänner på telefon och alla har svårt att tro att det är sant.

  – Det var till och med en som grät i rätten, men det var glädjetårar. Vi vann, vi har verkligen vunnit!

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Kenyanska demonstranter protesterar mot lagstifningen i februari 2014.

  Foto: BEN CURTIS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X