Gladare Jane Austen

Under strecket
Publicerad
Annons

Hur Jane Austen (1775 - 1817) egentligen såg ut är det ingen som vet. Men med ledning av vänners brevbeskrivningar av "en brunett med rosiga kinder och piggt hasselnötsbruna ögon" har konstnären Melissa Dring nu sökt råda bot på den saken. Häromdagen avtäcktes hennes porträtt (bilden) på en av världens favoritförfattarinnor i staden Baths Jane Austen Centre.
För idén stod David Baldock, chef för den lilla butiken med föreläsningssal, som har utvecklats till en samlingsplats för Austenbeundrare. Han hade sett den fantombild av Vivaldi, som Melissa Dring nyligen konstruerade inför ett filmprojekt. Med sin amerikanska FBI-utbildning i konsten att rekonstruera mordoffers anleten, föreföll hon idealisk att ta sig an det delikata uppdraget.

Den enda kända förlagan var en akvarell, som numera finns i Londons National Portrait Gallery och är målad av den äldre systern Cassandra under familjens femåriga vistelse just i Bath. På den ser Jane alldaglig, ja närmast trumpen ut, medan samtida vänner utan undantag talade om
henne som "pretty", med ögon lysande av humor samt en tilltalande slank figur. Och armén av Austenexperter välkomnar "det charmfulla resultatet".

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons