Annons

Glad musik rena uppåttjacket

MÄTBART. Vaggvisor lugnar, snabba låtar aktiverar – det syns också biologiskt. Vid olika musikstycken kan man mäta hur både hjärtat, andningen och till och med tarmrörelserna påverkas.

– Ljudimpulserna sätter i gång skeenden i hela kroppen, säger stressforskaren Töres Theorell, som skrivit en bok om musik och hälsa.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Ljudimpulserna från musiken sätter i gång skeenden i hjärnan, som i sin tur sätter i gång skeenden i hela kroppen” säger stressforskaren Töres Theorell.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER

När stressforskaren Töres Theorell spelar Tor Aulins Vaggsång väcks minnen från barndomen.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER

”Musiken gick rakt in i hjärtat.” Så säger vi ofta när vi hör riktigt bra musik – och aktuell forskning visar att det faktiskt ligger en hel del i det. Musiken sätter inte bara våra känslor i gungning. Den utlöser också en rad rent biologiska reaktioner i kroppen.

Om vi lyssnar till ett stycke av Mozart eller en låt av Loreen anpassar sig vår hjärtrytm snart till tempot i musiken. På liknande sätt kan musiken påverka puls, andningsfrekvens, fingertoppstemperatur, oxytocin- och adrenalinnivåer… Ja, till och med våra tarmrörelser.

Annons
Annons
Annons