Hela denna artikel är en annons

Glaciären som snart smält bort

Nordeas Sasja Beslik gjorde en resa i klimatförändringarnas fotspår, och fann sig själv inuti en smältande glaciär.

– Man såg hur den försvann, och den försvinner väldigt fort, säger han.

Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

Glaciären i Schweiz har på fyrtio år dragit sig upp ur en dalgång, och i det närmaste försvunnit. Sasja Beslik ledsagades genom isen av Peter Pauli, vd för solenergibolaget Meyer Burger. Han är uppvuxen i området och har betraktat hur glaciären på bara fyrtio år dragit sig upp ur dalen och i det närmaste försvunnit.

– Det kändes ledsamt att se. Han är personligen berörd av det här, han tycker att nu måste världen förstå att vi måste ta oss bort från den här fossildrivna ekonomin, säger Sasja Beslik.

Utforskar lösningar

Hans erfarenheter har dokumenterats i kortfilmen Convenient Choices, där Sasja inte bara exponeras för klimatförändringarnas symptom, utan där han även utforskar några av lösningarna. Han finner sig själv på en flygplats i Salt Lake City, och i en av världen största solkraftsparker där solceller används i kombination med en nyutvecklad lagringsteknik för att lösa en av samhällets svåraste knutar. Efter resan kände han sig inte bara nedslagen, utan även hoppfull.

– Hela idén med det här var att göra en film som fokuserar på lösningarna, vi vill visa att det finns bekväma val som också är en del av lösningen. Och det vi fick se var helt fantastiskt, säger Beslik.

Spinner kolfibertråd

Ett av bolagen han besökte spinner kolfibertrådar som längre fram i förädlingsprocessen förvandlas till flygplanskomponenter. Flygindustrin är inte bara en nyckel till globaliseringen och människans växande välstånd, utan också en källa till omfattande utsläpp. Genom att konstruera lättare flygplan kan energiåtgången minskas med upp emot 60 procent.

Är det något man lär sig av det här så är det att det finns kommersiella lösningar inom ramen för en förnyelsebar energimix som är lika bra om inte bättre ur ett rent avkastningsperspektiv. Ofta lever vi i tron att bra lösningar inte är kommersiellt gångbara, men det stämmer helt enkelt inte.

Se filmen i sin helhet här!

Annons
Annons
Annons