Annons

Givakt!

MILITÄRT. Militärromantiken kan spåras ända till 1670-talet då soldaten var byns stilskapare. Respektingivande, oslagbar kvalitet och maskulint guldpynt är försvarets förklaring.

Under strecket
Publicerad

Militärens modemakt är en historisk följetong som inte visar minsta tecken på att ta slut. Redan på 1600-talet var arméns uniformer en statlig styrkedemonstration och de efterföljande två århundradena var soldaten byns stilikon – då han var den enda som inte bar hemsydda kläder. Under modern tid har militären banat väg för användbara plagg som trenchcoaten och idag har militären mer modeinflytande än någonsin, både vad gäller stil och materialutveckling. Militärens överskottslager klär ofta gatans stilikoner, modeller marscherar regelbundet på catwalken i moderiktiga uniformer och USA:s försvar har till och med en forskningsenhet för kläder dit lyckligt lottade designer får åka för att ta del av nyskapande klädlösningar.

Den här våren marscherar de mer än vanligt i modebranschen. Armégrönt syns på praktiska plagg som rymliga skjortor, robusta kängor och byxor med vidd och uniformsjackan har klippts itu och många modehus har lånat detaljer från plagget. Axelklaffarna syns exempelvis hos Céline, de praktiska bröstfickorna hos Louis Vuitton och de runda knapparna hos Balmain, medan Marc Jacobs kombinerar hela jackan med kort volangkjol. Vårens militärmode är ledigt och signalerar inte någon aggressiv krigsföring, möjligtvis med undantag för Giuseppe Zanotti som visar väskor dekorerade med kristallprydd ammunition.

Annons
Annons
Annons