Annons
X
Annons
X

Gisslandrama på fransk bank

Den beväpnade man som hållit fyra personer som gisslan på en bank i den franska staden Toulouse, har gripits av polisen, och gisslan har fritagits, rapporterar AP. Mannen som säger sig tillhöra terrornätverket al-Qaida, skadades lindrigt vid insatsen.

Mannen, som uppges vara i 30-års åldern, är känd av myndigheterna sedan tidigare. Enligt uppgift ska han ha haft psykiska problem.

Den beväpnade mannen promenerade in på bankkontoret i centrala Toulouse vid 10-tiden lokal tid. Därefter tog han bankchefen och tre andra personer som gisslan.

Området kring banken spärrades av och två näraliggande skolor fick stängas.

Annons
X

Under eftermiddagen släppe mannen en kvinna ur gisslan, och senare kunde ytterligare en ur gisslan fritas.

Gisslantagaren hade som krav att polisen skulle skicka en elitinsatsgrupp. Han avlossat ett skott i bankbyggnaden, men ingen ska ha skadats, rapporterar AP.

Mannen ska först ha krävt pengar, men nekats detta.

Det är oklart om mannen verkligen har några kopplingar till al-Qaida, men enligt den franske åklagaren Michel Valet agerade han utifrån sin tro.

– Gisslantagaren ... vill att vi klargör att det här inte handlar om pengar, och att han motiverar detta med sin religiösa övertygelse, sade Valet till reportrar på platsen före gripandet.

Han nämnde dock ingenting om vilken religiös tillhörighet mannen har.

I mars sköts tre barn och en lärare vid en judisk skola i Toulouse ihjäl av Mohammed Merah. Merah, som av franska myndigheter har beskrivits som en radikal islamist, som genomgått träning i Pakistan och Afghanistan, sköts senare ihjäl av polisen efter 31 timmars belägring. Enligt BBC är var det just denna insatsstyrka som den beväpnade mannen krävde att få prata med.

Merah bodde bara ett par hundra meter från den bank där gisslandramat utspelade sig.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X